Barnens namn

Det är många som har frågat oss var barnens namn kommer ifrån, vad namnen betyder och varför vi valde just de namn som vi har valt. Detta gäller kanske främst namnet Vide. Jag har egentligen aldrig funderat så mycket på vad namnen betyder eller deras ursprung, vi har valt namnen utifrån vad vi tycker är fint helt enkelt. Men eftersom jag har fått så många frågor så har jag sökt lite information, och nu tycker jag att det är jättekul att veta mer om namnen!

Namnet Vide

När jag var gravid hade vi aldrig någon tanke på att bebisen skulle heta Vide om det blev en pojke. Då var det namnet Viggo som kändes rätt. Faktum är att Vide fick heta Viggo de två första dygnen av hans liv, men trots att Viggo är ett jättefint namn kändes det inte helt rätt. Vi ångrade oss och ändrade namnet till Vide. Vi vet inte riktigt vart vi fått det namnet ifrån, det liksom bara kom till oss när vi fick se våran lilla pojke. Det var helt enkelt en liten Vide som kom till oss!

Vad betyder namnet?

Vide betyder ”skog” eller ”skogen” och finns i många förhistoriska ortnamn. Vide var skogsriket där Odens son, asaguden Vidar, härskade. Där växer gräs och högt ris.

Enligt en tolkning av namnet Vidar betyder namnet ”den vida härskande” enligt en annan ”han från skogen”, ”krigaren från skogen” eller liknande. Vidar är härskare i sitt rike Vide, ”skogslandet”, och beskrivs som tystlåten (han kallas ”Vidar den tyste”) och mycket stark. Han var den näst starkaste av gudarna näst efter Tor och hans främsta kännetecken var hans tjocka sko, gjord av alla läderbitar som blir över från alla skomakare, som inget vapen kan tränga igenom.

Vide betyder också man. Vide har namnsdag den sista augusti i den samiska kalendern.

Antal personer i Sverige som har namnet?

Det finns 43 personer som har efternamnet Vide.
Det finns 55 kvinnor som har förnamnet Vide, av dessa har 24 namnet Vide som tilltalsnamn.
Det finns 627 män som har förnamnet Vide, av dessa har 280 namnet Vide som tilltalsnamn.

Namnet Liam

När jag var gravid första gången var vi helt inne på att barnet skulle heta Liam om det blev en pojke. Vi funderade även på namnet Lukas, men Liam var ändå det namn som vi gillade mest. Och visst var det en liten Liam som bodde i min mage!

Vad betyder namnet?

Liam betyder ”stadig, fast försvare”. Namnet är en irländsk kortform av namnet William som i sin tur är en form av Wilhelm som är uppbyggt av orden ”vilja, önskan” och ”hjälm, skydd” och kan uttydas ungefär ”en önskan av skydd” eller ”skyddande vilja”.

Antal personer i Sverige som har namnet?

Det finns 4 kvinnor som har förnamnet Liam, av dessa har 4 namnet Liam som tilltalsnamn.
Det finns 5 687 män som har förnamnet Liam, av dess har 4 808 namnet Liam som tilltalsnamn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0