Känslig liten kille

Liam har hamnat i en jobbig period, han verkar gå igenom en fas med många känslor. Ena stunden kan han bli jättearg och ledsen för att i nästa stund vilja sitta i knät och kramas och pussas. Det är jobbigt att se att det är jobbigt för honom, det är som att han inte kan kontrollera sina känslor. Han har även börjat en "kan-själv"-fas. Vi får verkligen träna vårt tålamod för ibland är det väldigt omständigt när han "kan själv" och dessutom har alla dessa känslor som ligger utanpå kroppen. Det är "trots" blandat med väldigt mycket mammighet. Ibland är det hur jobbigt som helst, men det är ju trots allt mest jobbigt för Liam. Vi gör så gott vi kan, kramar honom när han behöver kramar och försöker prata med honom när han blir arg och ledsen. Det är nästan som att han en mini-tonåring hemma eller nåt.

När Liams farmor var här i julas blev hon väldigt imponerad av hur lätt det är att lägga Liam på kvällarna. Det verkar som att hon inte har varit med om något liknande, och det är verkligen hur lätt som helst! Det som är absolut gulligast nu är att han har börjat säga "älskar dig" på kvällen. Vi lägger honom i sängen och sedan ska han pussas, han är så söt han säger "puss" och tar ut nappen och plutar med läpparna. Sedan pussar vi honom och säger "mamma och pappa älskar dig" och då säger han "älskar dig" tillbaka. Ibland säger han "älskar dig" innan vi har sagt något. Han vet antagligen inte vad det betyder helt, men han vet nog att det är något fint. Varje gång han säger det blir jag alldeles tårögd av lycka. Igår när vi la honom så ropade han "puss" från sitt rum just när vi gått därifrån, då ville han ha en till puss av oss båda. :-) Åh vad jag älskar denna underbara kille, han är det bästa som finns!

Just nu badar grabbarna skumbad. Vi har just ätit hemmagjoda köttbullar och hemmagjord potatismos! Mums! Sedan ska jag ta en dusch och testa min nya bodylotion. Vi har tvättat hela dagen så det blir underbart att lägga sig i en renbäddad säng nu när alla sjukdomar är över. När Liam har somnat så ska vi fortsätta att se Grey's Anatomy, vi fick nämligen en dvd-box med säsong 4 i julklapp. Framför tv:n blir det te och räkmackor (äggmackor för J som inte gillar räkor). Mums! 

Summering av julen

Vi firade jul hemma i år, min syster och hennes kille samt Liams farmor var på besök. Det hade kunnat bli hur bra och mysigt som helst om vi inte hade fått magsjuka... Japp, vi har haft magsjuka hela julen.

På fredagen innan jul så jobbade jag min sista dag innan julledigheten. Syrran kom på kvällen och på lördagmorgonen började det med att Liam spydde. Det var dock inte alls något mycket så vi trodde inte att det var något speciellt. Syrran sa att jag och Janne kunde åka till Hudiksvall som planerat så skulle hon ta hand om Liam, det var nog inget att oroa sig för. Vi hann precis komma fram till Hudik när hon ringer och säger att Liam har börjat spy ordentligt och sedan fortsätter det. Han spyr och spyr och spyr. Fontänspyor. Vi skyndar oss i Hudiksvall, shoppar de sista julklapparna och tittar runt lite i stan. Syrran säger att det går bra hemma så vi behöver inte oroa oss, hon har läget under kontroll (jag påminner mig själv om att hon snart är färdig sjuksköterska med erfarenhet inom vården så det är nog lugnt om hon säger att det är lugnt). Vi kommer hem kring kl 15.30 och då har Liam just spytt för sista gången. På söndagkväll börjar syrran må illa och sent på kvällen börjar hon spy. Hon ligger på toaletten och spyr hela natten, hon är helt färdig och är sängliggande hela måndagen. På måndagmorgon hämtar vi Jannes mamma på tågstationen. På tisdag är syrran något piggare så vi åker och handlar det sista inför julmaten. På tisdagkväll börjar jag känna av lite illamående så jag lägger mig tidigt. Sent på kvällen börjar jag spy och springer till toaletten hela natten. Känner mig lagomt pigg på julaftonsmorgon då syrrans kille kommer. På eftermiddagen masar jag mig dock upp för att duscha och för att försöka få i mig lite att dricka. Det känns som att jag har blivit överkörd av ett tåg. Milt sagt. När julmaten dukas fram får jag i mig en potatis och tre köttbullar. Sedan lägger jag mig tills tomten kommer.

Julklappsutdelningen blir, trots allt, väldigt lyckad. Liam älskar tomten och tycker att det är jättespännande. Han tittar i fönstret när tomten kommer och sedan går han ut i hallen och vinkar och säger "hej tomten". Han hjälper tomten att dela ut paket och tycker att det är jätteroligt. Vid ett tillfälle försöker han peta tomten i näsan. Haha. När tomten ska gå vinkar han och säger "hej då tomten". Sedan blir det till att öppna julklappar. Liam fick jättemånga klappar, han är så bortskämd! :-) Resten av kvällen stökar vi på med alla julklapparna och när Liam somnar helt utmattad klockan åtta så däckar alla i soffan. Jag är vrålhungrig och lyckas få i mig lite mat. Syrran och hennes kille åker hem, de vill inte vara kvar pga magsjukan (vilket jag förstår). Jag lägger mig tidigt för jag mår inte alls speciellt bra än. På juldagen är alla något trötta, jag och Janne tar oss ut på en promenad vilket gör att vi piggnar till. På kvällen börjar dock Janne må dåligt, han lägger sig tidigt och har superont i magen. Han kan inte sova något under natten utan mår jättedåligt, dock spyr han inget. Janne är däckad hela annandagen och på kvällen börjar slutligen hans mamma att må dåligt och då hade magsjukan gått laget runt. Som tur var slapp hon också spy, men hon hade otur att hon drabbades så sent eftersom hon skulle hem med tåget den 27:e. Hon såg inte speciellt pigg ut när hon klev på tåget om jag säger så, stackarn. Tågbiljetten gick visserligen att avboka med läkarintyg men en ny biljett skulle kosta väldigt många hundralappar så hon tyckte inte att det var ett alternativ. Hoppas att hon inte smittade någon på tåget lagomt till nyår...

Vår jul blev med andra ord inte speciellt lyckad, men vad gör man? Sjukdomar går inte att planera. Jag vet inte ens om det gick någon magsjuka på Liams dagis. Vi hade otur helt enkelt. Liams möte med tomten blev dock lyckad och vi fick alla en massa fina julklappar, så helt misslyckat blev det väl inte. Trots att vi var sjuka så fick vi ändå träffas och det gör vi inte allt för ofta.


Nu är vi ensamma igen, alla har åkt hem och vardagen börjar infinna sig igen. Vi är äntligen friska, men fortfarande trötta. Idag åkte vi till Hudiksvall för att Liam skulle få leka på buspalatset. Vi har haft så dåligt samvete för att vi inte har orkat vara med honom och lekt med honom. Han älskar verkligen att vara där och busa runt. Jag älskar att se honom så glad!

Nu ser vi fram emot en lugn nyårsafton. Vi planerar en god middag och sedan en filmkväll med något gott till. Jag vet inte vad vi ska göra för mat än, men jag har fortfarande någon dag att fundera... Det jag önskar mest är att vi får vara friska...

Buckla

En gubbe backade in i vår bil igår och gjorde att det blev en buckla på höger bakdörr. Dragkroken rätt i dörren, känns surt. Tur är dock att det inte var vårat fel (vår bil stod stilla) och att han direkt erkände att det var hans fel. Skadepapper är skrivna och ska skickas till försäkringsbolagen så sedan får vi se vad som görs. Bucklan ska i alla fall bort!

Ikväll ska vi tvätta en hel del tvätt. Håller just nu på med att konvertera greys anatomy avsnitt till ipoden, tänkte testa att se greys på ipoden. Liam är alldeles uppspelt för att vi tvättar, han älskar att följa med till tvättstugan och fylla maskiner. Nu tror jag dock att pyjamasen ska på och sedan blir det mys i soffan innan han ska sova.

Galen tomtenisse

Liams första luciatåg gick av stapeln på fredagmorgonen dagen innan lucia. Förskollärarna hade byggt upp en liten scen i lekrummet och lagt ut dynor på golvet som föräldrarna fick sitta på. Medan föräldrarna tog plats på golvet passade Liam på att ha en egen show på scenen. Han vinkade till allihopa, sa "hej", hoppade jämfota och pekade på lite olika saker i rummet. När alla barnen skulle samlas i hallen för att tåga in ville Liam inte gå ner från scenen, men tillslut så gick han med på att gå ut i hallen. Efter en stund tågade små tomtenissar, pepparkaksgubbar, stjärngossar, tärnor och lucior in på led och sjöng så fint så fint. Liam tyckte att det var jättetråkigt att stå still i tåget och sjunga så han passade på att hålla en egen show framför alla andra barn under själva framträdandet. Han dansade, vinkade, sprang fram och tillbaka för att slänga sig ner på knäna och liksom glida fram på knäna (Janne säger att han över målgester), skrattade, kastade sig fram och tillbaka, hoppade jämfota och galopperade. Han är inte blyg för fem öre och stal showen från alla andra barn. En totalt galen liten tomtenisse var han! :-) Det är så roligt att se honom så glad och att han bjuder på sig själv. Han har sån energi så han har börjat hoppa fram eller galoppera med små hopp här och där, att gå tar alldeles för lång tid. :-)

Nu är det sista arbetsveckan innan jul och jag känner att det ska bli så skönt att få vara ledig. Jag ska vara ledig from 22 december tom 6 januari, eventuellt att jag jobbar lite den 2:a och 5:e januari. Det känns skönt att jag kan bestämma ledigheten själv. Jag minns vilken procedur det var med ledighet när jag jobbade inom vården, inte kul alls. På mitt nuvarande jobb behöver jag aldrig oroa mig för att jag inte ska få ledigt, tja under förutsättning att jag har semesterdagar att ta ut då. Janne har lite svårare att få ledigt så han får använda sig av föräldradagar istället, det gör det lite svårare för arbetsgivaren att neka ledighet.

På fredag kommer min syster och jag längtar så mycket efter att få träffa henne. Det ska även bli jätteroligt att träffa Liams farmor som kommer på måndag! På lördag ska Liam få vara med sin moster hela dagen eftersom jag och Janne har tänkt åka till Hudiksvall för att shoppa de sista julklapparna, äta gott på någon restaurang och bara vara med varandra. Det är skönt att få en dag för oss själva samtidigt som jag vet att Liam och hans moster kommer att ha jättekul hemma. Liam har vuxit så mycket de senaste veckorna, han har blivit så lång och smal och vuxit ur så mycket kläder, främst byxorna. Vi måste handla byxor till honom på lördag!




Intensiv vecka

När jag slog upp almanackan imorse insåg jag att jag har en väldigt intensiv vecka framför mig. Idag måste jag hinna med en del pappersarbete på kontoret, bla skicka iväg handlingar till en konsult. På tisdag ska jag vara i Bollnäs hela dagen på möte och på onsdag ska jag och chefen åka på en rundresa i kommunen hela dagen med diverse människor. På torsdag har jag möte på förmiddagen och sedan är det julfest med jobbet på kvällen. På fredag är det lucia på Liams förskola på morgonen och möte på jobbet på eftermiddagen och sedan julbord med jobbet på kvällen.

Intensivt med andra ord! Back to work!


Fullproppad helg

Denna helg har verkligen varit helt fullproppad, vi har fått så otroligt mycket gjort! På lördagen blev det en hel del shopping i lilla Ljusdal. Leksaksaffären var det första stoppet där vi handlade julklappar till Liams kusiner. Vi köpte även en födelsedagspresent till Liams äldsta kusin som fyller år den 14 december samt några julklappar till Liam så klart! :-) Därefter bar det iväg till en supermysig affär som har det mesta, allt från snygg inredning till snygga barnkläder. Där handlade vi en till julklapp till Liams ena kusin. Liam behövde en ny mössa och ett par vinterhandskar så det blev även ett besök på Mini Mode där vi köpte en varm och snygg Reima mössa samt ett par varma och smidiga handskar. Jag tycker att det är så himla kul att slå in julklappar och kände mig extra pysslig i helgen så jag sprang även in på bokhandeln för att köpa lite fina papper för att kunna göra egna julklappsetiketter. Jag köpte silverfärgat papper, svart papper, en silverpenna och paketsnören i silver och rött.

Efter shoppingturen slog jag in massor av julklappar och det var så himla kul och blev så fint! Att slå in julklappar är bland det bästa med julen tycker jag. :-) Man kan göra fina paker med så små medel, det finns ingen anledning att krångla till det egentligen. Jag blev i alla fall grymt nöjd med julklapparna, både innehållet och själva paketinslagningen!

Förutom massa shopping har vi även städat vår uteplats; ställt in cyklarna i cykelförrådet, köpt en bra spade, fixat till vår sop. Vi har gjort en del internetärenden så som att beställa korten som Liam tog på förskolan i torsdags samt att beställa julkort som vi ska skicka till nära och kära. Vi har tvättat och städat nästan hela lägenheten (bara köket och toaletten kvar och det får vänta tills nästa helg). Vi har gjort en matlista för nästa vecka och veckohandlat samt skickat iväg alla paket/presenter till Liams kusiner. Dessutom har vi ätit god mat; igår blev det rostbiff och hasselbackspotatis med bearnaisesås samt sallad med fetaost och italiensk krydda och idag blev det en kycklingpaj med purjolök, paprika, curry och äpple och till det en avokadoröra. Mums!

Jag är så stolt över oss och jag är så otroligt nöjd att vi har kunnat vara så effektiva i helgen. Vi har ju varit sjuka och under den tiden så har hemmet hunnit förfalla en del, men nu är vi "back on track".

Liam gillar att vara ute i snön (vi har fått massor av snö) så idag var han och Janne ute och åkte pulka och skottade snö medan jag dammtorkade. Han tyckte det var jättekul! Förresten så pratar Liam supermycket nu, på förskolan är de helt fascinerade över hur mycket han pratar. Han är så duktig på att berätta saker nu. Ett exempel: Han har en BRIO-järnväg som han gillar att leka med och när han kör med tåget så måste han ju berätta att han har sett ett riktigt tåg med många vagnar när han var och handlade med oss. Så här säger han: "tåt dä borta, pappas mammas bil, andla mat, många agnar, dä borta". När vi var ute och gick för någon vecka sedan fick Liam syn på en jättestor traktor och en grävmaskin som lät massor, han var så fascinerad och skulle vinka till traktorn hela tiden. När vi kom hem skulle han berätta för Janne: "pappa, tooor tator dä borta, milla mamma agn (vagn), dä borta tator" och så vinkar han. Så söööt!!! Han härmar ord hela tiden. I helgen när jag sa "liam, mamma älskar dig" sa han "ässar dej". Sedan sa han "mamma ässar dej" flera gånger. Våran son är underbar!

 
Julklappar


Det är kul att åka pulka! (Kanske dags att köpa en större pulka?)


Öroninflammation

Problemet i örat har förvärrats under dagen så efter middagen ringde jag till sjukvårdsrådgivningen. Sköterskan som jag fick prata med tyckte att jag skulle åka in till läkaren och kolla upp örat. Sagt och gjort. Läkaren fick börja med att "dammsuga" örat för det var alldeles kladdigt och gojsigt. Det lät ungefär som att han sög ut hela min hjärna, den lilla sugen kittade igen några gånger för kladdet. Usch. När han hade fått bort allt gojs (det var skönt att bli av med det, trycket i örat lättade direkt) såg han att trumhinnan har spruckigt. Jag har med andra ord öroninflammation och ska äta penicillin i fem dagar. Jag fick även några andra tabletter utskrivna som ska hjälpa till att dämpa svullnaden och öppna upp bihålorna. Nu hoppas jag verkligen att jag ska bli bättre snabbt! Just nu har jag ganska ont i örat och i halsen så jag hoppas att jag får sova inatt.

Nu blir det soffan!


Långvarig förkylning

Just när jag trodde att jag var på bättringsvägen blev det sämre. Suck! Kunde knappt sova natten mot tisdagen eftersom jag fick superont i halsen. När jag skulle svälja kändes det som att det var en stor klump på vänster sida. Jag blev uppsvullen och hade riktigt ont. För övrig kände jag mig hyffsad, jag var inte längre tät i bilhålorna och hade ingen feber. Jag ringde ändå till vårdcentralen för rådgivning och de tyckte att jag skulle komma in så att de fick se i halsen. Sköterskans reaktion när hon tittade i halsen var "oj, jag förstår att du har ont". Det visade sig att jag hade många blåsor, både i gommen och på vänstra sidan av halsen. Det var det som gjorde så ont när jag skulle svälja, men eftersom hon inte tyckte att det såg ut som halsfluss eller något liknande så blev behandlingen alvedon och härda ut, typ. Så det gjorde jag. Jag härdade ut och jobbade hela tisdagen.

På tisdagkväll började det göra svinont i höger öra. Jag lovar det gjorde så jäkla ont att jag nästan trodde att jag skulle dö, det var fruktansvärt. Jag kunde inte sova och jag kunde inte ligga. Större delen av natten vandrade jag runt i lägenheten och hade så jäkla ont att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Grät av smärta. Läste lite på sjukvårdsrådgivningens hemsida om öroninflammation, jag vet inte om det var det men det ligger ju nära till hands att tro det när man har så ont i örat. Det stod i alla fall att det slutar göra ont om trumhinnan spricker och efter ett tag (på morgonen) så dämpades smärtan och det började "klucka" i örat. Det har runnit ut en del vätska men det känns som att jag har ett helt hav kvar inne i örat. Det liksom skvalpar och kluckar i höger öra hela tiden. Jag hör inget på höger öra och när jag pratar känns det som att jag pratar i en bubbla. Jag har lock för örat samtidigt som jag känner att det är vätska som skvalpar omkring. Det gör inte längre lika ont men det är inte speciellt behagligt heller. Eftersom smärtan hade avtagit till onsdagmorgon jobbade jag även igår. Nu känner jag mig faktiskt hyffsad frisk förutom höger öra som det är något konstigt med. Jag undrar om det kommer att bli bra snart, hur länge ska man vänta tills man ringer till vårdcentralen igen?

För övrig har det snöat massor här, snön som töade bort förra veckan har kommit tillbaka. Det är jättemysigt ute nu och nu är det lagomt mycket snö. Jag hoppas att jag orkar pyssla lite i hemmet i helgen, kanske baka något. Nu får inte förkylningen ta någon mer vändning, det är ju snart jul!