Veckan innan semestern

Idag har svärmor åkt hem och det känns lite tomt utan henne. Tiden har gått så snabbt och det har varit roligt att ha henne här. Hon har så bra hand med pojkarna och avlastar oss vilket vi inte är speciellt bortskämda med... Om en och en halv vecka åker vi norrut och som vanligt har vi mycket att göra innan vi ska åka. Först och främst ska jag jobba en vecka till och sedan ska vi hinna städa, baka, packa osv. Jag ska besöka frisören och Vide ska besöka läkaren på BVC (hans utslag vill inte försvinna). Jag ska skicka iväg kort på framkallning och vi ska träffa våra kompisar i Hudiksvall. Fullt upp som vanligt. Oj, vad skönt det ska bli att få åka till min mormor och få koppla av. Få bli lite bortskämda.

Jag har blivit förkyld igen, ordentligt förkyld. Ont i halsen och huvudet, snorig och allmänt seg. Nu har det även satt sig på ögonen som rinner och kliar och är alldeles röda. Jag ser för hemsk ut, ni skulle bara veta. Självklart är jag på jobbet, jag kan ju inte vara hemma för att jag har svullna och röda ögon. Men jag ser som sagt hemsk ut. Nästa onsdag börjar min semester och då har jag bestämt mig för att vara frisk. Nu har jag varit förkyld halva juni så nu måste jag få vara frisk under semestern!


Mys

   


Våra midsommarpojkar! Det blev ingen dans kring midsommarstången,
men midsommarkransar gjorde vi. Är det midsommar så är det!

 
Liam fick åka karuseller på marknaden i Järvsö. Han älskade det!
Det skulle gå snabbt så karusellen på den andra bilden gick lite för sakta för hans smak.




Besök på ingående

Janne och Liam är och hämtar svärmor på tåget. När de kommer hem blir det fika och en massa surrande innan pojkarna ska läggas för kvällen. Liam har valt ut en bok som han vill att farmor ska läsa och han har gjort presenter som hon ska få. Jag har jobbat nio timmar idag (var på jobbet klockan sju) och känner mig mindre stressad än vad jag gjorde igår. Jag har haft en bra dag och hunnit med mycket.

Trots att det blåser här är det ganska skönt väder så vi har varit ute ett tag nu på kvällen, Vide älskar att krypa runt på gräsmattan och tycker att det är spännande att se på när storebror sparkar höjdare med fotbollen. Nu hoppas vi på fint väder när farmor är här och ser fram emot två trevliga veckor med henne. Nästa vecka får vi även besök från Umeå som vi ser fram emot.

Stress

Det är stress, stress, stress på jobbet just nu. Jag har massor att göra och känner mig ganska så stressad. Imorgon klockan åtta (!) har jag ett ärende som jag ska föredra för politikerna som sitter i KSau (kommunstyrelsens allmänna utskott) innan själva KSau-sammanträdet börjar där jag för övrigt har två ärenden. Det blir alltså tre powerpoint presentationer imorgon bitti. Därefter måste jag försöka få tag i en jurist på SKL som förhoppningsvis kan hjälpa mig med ett huvudbryd som har dykt upp. Sedan har jag en hel massa andra saker som jag också ska göra. Nästa onsdag har jag ett ärende på nämnden, hade tänkt vara ledig då eftersom vi får besök från Umeå men jag får nog jobba förmiddagen så att jag kan ta ärendet i alla fall. Under juli är det inga politiska sammanträden vilket är ganska skönt för då hinner man jobba undan en massa, med resultatet att det brukar vara ganska mycket ärenden i augusti- och septembernämnden. Det är stressigt, men å andra sidan är det roligt att ha fullt upp, allra helst när jag faktiskt älskar mitt jobb! :-) Men snart är det semester, jag ska vara ledig i fem veckor i sommar. Härligt!

Imorgon ska Vide besöka folktandvården. Han ramlade och slog sig idag och började blöda i munnen så då ringde Janne till tandläkaren som tyckte att de kunde ta en titt imorgon. Det är nog inget allvarligt, men det är ju i alla fall bra ur försäkringshänsyn att det är dokumenterat om det skulle bli någon följdeffekt som visar sig senare.

Vide kämpar på med att resa sig upp mot saker, han står på knä och försöker trycka sig upp med händerna men ännu har han inte lyckats. Usch, han börjar bli så himla stor. Jag får nästan panik när jag tänker på det. Liam var bebis mycket längre än Vide. Jag känner mig så himla dålig på att dokumentera framsteg, tänker hela tiden att jag ska göra det och så helt plötsligt är de jättstora och kan massor av saker. När hände det egentligen? Mina älskade pojkar som båda är så stora. Underbaraste i världen är de!


 
Underbaringar


Mys i soffan

 
Liam har lärt sig att göra fart på gungan själv!


Det här med sömnen

Min förkylning har under helgen sakta men säkert ebbat ut. Känner mig ganska så frisk förutom lite hosta som fortfarande dröjer sig kvar. I veckan ska jag återuppta löpningen! Innan jag blev förkyld hade jag en löppremiär då jag sprang en runda på 4 km. 4 km är visserligen inte speciellt långt, inget som man skryter över direkt, trots det kände jag mig faktiskt rätt så stolt när jag utan några större problem orkade hela vägen runt. Det viktiga är att hitta rätt rytm, hittar man den rätta rytmen (både vad gäller tempo, kroppshållning, steglängd osv) orkar man springa nästan hur lång som helst! Det är en enorm känsla. I veckan ska jag definitivt återuppta löpningen. Jäkla förkylning som ska komma och förstöra så där!

Tänkte berätta lite om hur vi har det på nätterna. Sömn är ett stort samtalsämne bland alla småbarnsföräldrar, tills vi fick Vide förstod vi inte riktigt varför alla pratade om sömn och nätter. Skulle det vara något speciellt på nätterna liksom? Då sover man ju, eller? Nu har vi förstått att nätterna kan innehålla mer än en djup sömn. För min del har nätterna mest bestått av amning i si så där nästan 9 månader. Som tur är har jag kunnat sova rätt så bra trots att jag har ammat, men även om jag har lätt för att sova med ett barn som ammar så blir det inte riktigt samma sömn. Inte den där riktigt djupa sömnen. Som vanligt har människor sett det som deras plikt att säga vad de anser om att jag har ammat på nätterna så pass länge "Vide som är så stor behöver knappast äta på natten", "Va! ammar du fortfarande på natten!!!", "Ni MÅSTE ju ta och sluta amma på natten!" osv. Och som vanligt skiter vi fullständigt i vad människor tycker, det är bara att värja sig mot alla kommentarer och åsikter. De verkar man liksom få på köpet när man får barn. Hur som helst. Vi har hela tiden haft en plan att börja fasa ut nattamningen när Janne börjar vara hemma på heltid (och jag börjar jobba heltid) och efter att han har läst klart sin kurs i statsvetenskap. Detta helt enkelt eftersom vi vet att det inte kommer att bli en dans på rosor, det är ju inte så smart att börja med nya rutiner när man har annat som upptar mycket tid. Eller hur? Och nu är vi där. Eller rättare sagt vi har varit där i drygt en vecka ungefär, med andra ord så ammar jag inte längre på natten!

Precis som när vi skulle sluta amma på dagen tillämpade vi en ganska radikal metod, vi bestämde oss helt enkelt att från och med nu är det slut på nattamningarna. Punkt slut. Och sedan dess har han inte ammat något på nätterna. Det första vi gjorde är att definera vad vi menar med "natt" och vår definition av natt är mellan klockan åtta/nio på kvällen fram till cirka klockan fem på morgonen. Under denna tid får inte Vide amma, däremot ammar han i direkt anslutning till dessa tider -efter kvällsgröten på kvällen och innan jag stiger upp på morgonen (jag stiger upp klockan sex). Hur har det fungerat då? Det har fungerat jättebra!

Vi började med att byta plats på sängarna. Inför Vides ankomst ändrade vi om sängarna så att min sida på dubbelsängen hamnade bredvid spjälsängen. Nu när jag har börjat jobba heltid så är det Janne som har tagit över nattansvaret så då är det bättre att han ligger bredvid spjälsängen. Precis som med Liam så fungerade denna överlämning av nattansvaret otroligt bra. Helt plötsligt så vaknar jag inte längre på nätterna och helt plötsligt så vaknar Janne av minsta ljud på nätterna (och om jag råkar vakna före Janne så behöver jag bara sparka till honom lite lätt så han vaknar och så kan jag genast somna om). Vide sover större delen av natten i sin säng och om han vaknar och blir ledsen får han sova hos Janne. Det fungerar superbra. Ofta somnar Vide ganska så lätt kring åtta på kvällen sedan brukar han ofta vakna kring ett eller två på natten. Då brukar han vara ganska ledsen så då får Janne rycka in. Ofta brukar han gå omkring med honom i famnen ett tag eller sitta och vagga honom i famnen. Ibland fungerar det att han sitter bredvid spjälsängen och buffar Vide lite i sidan samtidigt som han sjunger en sång och ibland är Vide så ledsen att han helt enkelt får krypa ner under Jannes täcke. Då brukar han bli nöjd och somna om. Det är olika från natt till natt, men ofta brukar han somna om efter ett tag (Någon gång har det hänt att jag har flyttat ut till soffan då Janne inte har fått Vide att somna om inom några minuter). Sedan sover han ofta fram emot fyra/fem/halv sex tiden på morgonen. När han vaknar vid denna tid brukar han få komma över till mig och amma och sedan får han sova hos mig tills dess att jag stiger upp klockan sex. Det fungerar bra.

Det går även bättre och bättre att få Vide att somna på kvällarna. Ikväll somnade han helt själv i spjälsängen! Janne gick in och la ner honom i sängen, satt hos honom ett tag, sjöng en sång och pratade med honom, satt igång hans speldosa och lämnade honom. Vi hörde att han låg och pratade ett tag efter att dosan slutat spela och sedan blev det tyst. När vi smög in några minuter senare låg han och sov så sött. Framgång!

Vi har det med andra ord ganska bra på nätterna. Trots att Vide vaknar minst en gång per natt så tycker jag att det fungerar bra. Det är skönt att ha slutat amma på nätterna och det är skönt att ha lämnat över ansvaret. Det är skönt att det fungerar och går åt rätt håll.

Så, det var det. Nu vet ni.


Förresten. Vide har också fått tredagsfeber (tror vi i alla fall), efter att febern tagit slut har han fått massor av röda prickar över hela kroppen, speciellt på magen men även i ansiktet. Precis sådana som Liam hade och som distriktsköterskan trodde var tredagarsfeber. Han verkar inte besväras något av det utan är precis som vanligt fast alldeles prickig. Liams prickar stannade i några dagar och försvann sedan helt, vi får väl se hur länge Vides prickar är kvar. Jag måste säga det att tredagarsfebern är en ganska så lindrig barnsjukdom. Nu kan vi i alla fall stryka den från listan, vi lär väl råka på ett antal barnsjukdomar/sjukdomar under pojkarnas uppväxt.


Förkylning

Vi har drabbats av en förkylning jag och barnen. Liam har haft feber och fått röda prickar över hela kroppen. Igår åkte Janne med honom till distriktsköterskan och hon trodde att det kunde vara tre dagars feber, man får tydligen utslag när man har tre dagars feber. Men det kunde även vara något virusutslag som har att göra med förkylningen. Det börjar i alla fall avta nu. Vide hade 39,4 grader ikväll så det blev alvedon för honom och sedan somnade han gott i sängen. Själv har jag en huvudvärk som har suttit i sedan lunch, trots det har jag ändå fått mycket gjort på jobbet men nu börjar orken ta slut...

Vide kryper numera snabbt omkring här i lägenheten. Han följer efter oss in i olika rum och kryper ofta iväg på egna upptäcksfärder. Att plocka ut skor från skohyllan är en favorit! Liam är som vanligt vild och full av energi. Det är så skönt att han har så många bra kompisar här på gården. Han är ofta hemma hos någon kompis eller så har han någon kompis på besök, eller så är allihopa ute och leker på gården och så turas vi föräldrar om att vara ute och passa. Perfekt. Idag bestämde han sig för vad han ska bli när han blir stor. Han satt och såg på Pippi Långstrum och sa "Mamma, jag ska bli en sjörövare när jag blir stor. En snäll sjörövare." Sedan funderade han ett tag och sa "Mamma, du kan också bli en sjörövare, och Vide och pappa också. Då kan allihop vara sjörövare". Tja, jag vet inte om sjörövare är mitt drömyrke direkt. :-)

Till veckan kommer svärmor och Liam han längtar så mycket efter farmor. Ska bli kul att hon kommer och jag hoppas att Vide accepterar henne så att jag och Janne kanske kan ta en kväll för oss själva. Att bara få komma ut på en promenad ensamma är lyx för oss som inte är speciellt bortskämda med barnvakt.

Jag har börjat med ett "mission" inför semestern. Jag har tänkt framkalla en massa kort och ta med mig kort och fotoalbum när vi åker upp till mormor på semester. Det är så mysigt att sitta ute på hennes inglasade veranda och pyssla med en härlig sjöutsikt framför sig. :-)

Appropå kort, här kommer några nya!

   
Våra fina pojkar!

   
Jag och Liam gick på cirkus för ca två veckor sedan. Veckan efter var det en annan cirkus som var här och den cirkusen hade massor av roliga djur som barnen fick klappa under dagen. Liam passade på att mata elefanterna. Han var lite smårädd för dem, men tyckte nog mest att det var spännande men backade lite när elefanten sträckte ut snabeln. Vide spanade från vagnen. :-)

     
Vide tycker om att krypa runt i gräset!


Våra smultron och jordgubbar blommar jättemycket!


Min nya mobil


Jag åt middag med två kollegor i lördags och passade på att ta fram en härlig sommarklänning!


Liam hoppar studsmatta hos en kompis


Besök hos folktandvården

Idag var det dags att besöka tandläkaren. Det var ungefär sex år sedan jag var hos tandläkaren sist så jag kände att det kanske började vara dags, inte för att jag har några problem med tänderna utan mer för att få ett undersökning och ett utlåtande. Jag fick tid hos en tandhygienist. Hon började att fråga mig när jag besökte någon tandläkare sist och när hon fick höra hur längesedan det var så höjde hon på ögonbrynen och mumlade någon med att "då var det nog dags". Stolen fälldes ned och jag gapade. Hon undersökte och sade "ja, det är verkligen inte alla som har så fina tänder som dig". Jag har aldrig lagat någon tand, aldrig haft något problem och alltid fått höra att jag har så starka och fina tänder. Alltid. Och det verkar inte ha ändrats. Lite lite tandsten fick hon peta bort, men annars såg det väldigt fint ut. Tack vare två innestående tandvårdsbidrag på totalt 600 kr så behövde jag bara betala 70 kr för hela kalaset. Känns skönt (dock känns det helt sjukt att det faktiskt kostade 670 kr det lilla hon gjorde, dvs en undersökning, tog röntgenbilder och skrapade bort lite tandsten). Hon skulle sätta upp mig på en kallelse om två år "fast du kanske inte behöver komma så nära inpå med tanke på hur bra det såg ut". Tackar! :-) Ojojoj, jag hoppas verkligen att pojkarna får lika bra tänder som jag har, att de får ärva det från mig. Janne har inte alls bra tänder så vi får hoppas att de slipper det. Janne har för övrigt också fått tid hos tandläkaren och vi gruvar oss oerhört för vad det kommer att kosta. Han är ju över 30 så han har bara tandvårdsbidrag på totalt 300 kr och kommer antagligen att behöva göra en hel del. Jag ser hur några tusenlappar får vingar och flyger iväg... Uscha. Han ska få teckna en tandförsäkring, dock kommer han antagligen inte ner på samma nivå som jag blev erbjuden idag. Jag får teckna på den lägsta nivån tack vare att jag har så bra tänder vilket för mig skulle innebära 40 kr/månad. Frågan är, ska jag teckna en försäkring?


OBS! Ni vet väl att ni får 300 kr per år i tandvårdsbidrag till och med det år ni fyller 29 år, sedan sänks det till 150 kr per år. Man får ha två år innestående så ni som börjar närma er gränsen för 29 år borde passa på att gå till tandläkaren! Nytt bidrag kommer den 1 juli varje år så ni som är 28 år passa på att gå innan 1 juli så hinner ni få två bidrag till på 300 kr innan ni fyller 29 om ni skulle behöva gå igen!


För övrigt har jag fått min nya mobil och vår nya kamera har också kommit. Många nummer har försvunnit som antagligen var sparade på telefonen, så jag har försökt söka på internet och lägga in. Fast jag saknar nog fortfarande en del. Jag är nöjd med mobilen, fast tycker att det är svårt att lära om sig. Att hitta alla funktioner osv, det tar väl ett tag. Kameran har jag inte hunnit prova så mycket men är nöjd med det lilla som jag testat.

Janne har tentavecka och jag har börjat jobba heltid. Det är skönt att vara tillbaka på jobbet "på riktigt". Jag trivs ju som sagt med att jobba så mig går det ingen nöd på. Däremot tror jag att hemmet håller på att förfalla, det skulle verkligen behöva städas här! När tentan är inlämnad får vi ta en eller två dagar och städa ordentligt, dammtorka och skura och hela rubbet! Nu är det bara så hemskt så det är nästan lika bra att gå och lägga sig för att slippa se kaoset. Ska söka fram glasögonen och lägga mig och läsa det nya numret av "Allt om mat" som kom med posten idag.

Förresten så är det bra med sönerna. Våra underbara vackra bästa söner. :-)