Snart jullov!

Liam för någon vecka sedan: "Mamma, kom Vide ut från dina bröst?". Jag svarade försiktigt "nej" och hoppades att det inte skulle bli någon följdfråga. Som tur var nöjde han sig med svaret så vi kan vänta ett tag med att förklara...

Jag imorse: "Vad ska ni göra på förskolan idag då?". Liam svarade: "Jag ska leka och busa med alla mina barn". Sötnosen!

Igår när jag skulle hämta Liam från förskolan satt han påklädd och väntade på mig. Han har varit så jobbig att klä på när jag ska hämta honom så nu får fröknarna klä på honom istället. När vi gick hem sa Liam "xxxx  hade klätt på mig idag". "Ja, det hade hon, varför hade hon det?" frågade jag. Liam svarade förnuftigt "Förra veckan var jag arg när mamma skulle klä på mig, det är bara (räknade upp namnen på alla fröknarna) som får klä på mig. Inte mamma". "Ok, då säger vi så" svarade jag. Han vet vad han vill våran stora kille.

Igår var jag och mina kollegor hembjudna till våran chef på middag. Så himla kul att träffa alla härliga människor och surra och äta massor av god mat. Jag var borta i tre timmar, riktigt lyxigt att komma iväg och få göra något själv. Tänk, snart börjar jag jobba!!! Den första mars börjar jag jobba halvtid och jag längtar så himla mycket. Det kommer att passa mig perfekt att jobba halvtid från att Vide är sex månader. Jag beundrar de som kan vara hemma med sina barn i ett år eller ett och ett halvt år, själv skulle jag bli bitter, tappa allt tålamod och bara vara en väldigt sur mamma och sambo. Jag älskar att umgås med mina barn och jag älskar att jobba, att få göra båda saker på halvtid blir nog helt perfekt. Det bästa av två världar! Jag längtar!

På lördag åker vi. Om två dagar. Imorgon är sista dagen att packa. Hjälp! Vi har supermycket att göra innan dess, verkligen supermycket. Idag ska jag tvätta och slå in alla julklappar. Det har varit sjukt mycket tvätt ett tag eftersom vi har tagit fram en ny storlek till Vide, nu har han storlek 74!!! Känns konstigt att ta fram kläder som Liam hade när han kunde krypa, Vide är ju fortfarande så liten (men ändå så stor). Gokillen våran!


Vetekudde och bilbarnstolar

Vide vill som sagt inte ligga i sin säng så gärna, men nu har vi kommit på hur vi ska få honom att ligga där. Svaret heter vetekudde! Så här gör vi: jag ammar honom så att han somnar i min famn, Janne värmer en vetekudde i micron så att den blir kroppsvarm och sedan lägger vi ner Vide så att han ligger på sidan mot den avlånga vetekudden. Tadaaa! Han sover i sängen! Vi har gjort detta några kvällar nu och oftast går det superbra att få honom att sova i sängen på detta sätt. Även om han "bara" sover i en timme är det superbra. Har ni samma problem som oss kan ni ju prova vetekudde, ett hett tips!

Helgen har bjudit på godisbak, skridskoskola, tvätt, mys, hyrfilm, godis och en del "ta-det-lugnt" timmar. Veckan som kommer kommer antagligen att bli stressig. På lördag åker vi norrut och innan dess är det en del saker som ska hinna fixas, tvätt som ska tvättas, klappar som ska slås in, kläder och saker som ska packas osv. Men det ska bli grymt kul att åka. Kul att träffa massor av släkt och vänner. Kul att träffa min syster och att få åka till Bergnäs. Vi har dock ett problem som grämer mig lite. Ett bilproblem, eller snarare ett "bilbarnstols-problem". Grejen är den att Vide nästan är för stor för babyskyddet, jag tycker att han ser så hoptryckt och tillknycklad ut när han sitter i det. Vi borde börja fundera på att köpa en annan stol till honom och det är här problemet kommer, kommer det att rymmas två bakåtvända barnstolar i bilen? De tar ju så stor plats. Hur fungerar hela logistiken med två bakåtvända bilbarnstolar i en bil? Det kommer att bli grymt trångt. Min plan just nu är att köpa en stol som vi sätter alldeles emot ryggstödet i baksätet bakom förarstolen så att det knappt blir något benutrymme för Vide. Där kan han förhoppningsvis sitta tills Liam kan byta till en framåtvänd stol. Liams bakåtvända stol som sitter bakom passagerarsätet har nämligen ganska mycket benutrymme så där måste barnet med de längsta benen sitta, vilket är Liam. Undrar om det fungerar? När Liam kan sitta i en framåtvänd stol kan ju Vide ta hans bakåtvända stol som har mycket benutrymme. Alternativ två är att kanske koppla bort airbagen på passagerarsidan och försöka rymma en stol där, fast det tror jag blir svårt i och med att Liams stol tar så stor plats så att passagerarstolen sitter ganska långt fram. Jisses! Finns det någon som har gjort någon avhandling om detta, för det är verkligen en hel vetenskap hur vi ska få det att fungera med stolarna. Måste vi köpa en ny bil? Rent bilmässigt vore det ju väldigt praktiskt att ha fyra år mellan barnen...


Tre månader

Idag blir lillskrutten tre månader och det firade vi genom att gå till BVC och ta två sprutor. Ja, först vägde vi honom och lillfisen väger nu 8400 g och är 63 cm lång. Han har alltså gått upp 2 kg sedan sist, jag gissade ju på att han skulle väga 8 kg så jag var ganska nära i alla fall. :-) Sedan fick jag återigen ställa frågan; hur länge sedan var det Liam var liten bäbis egentligen? Det är nämligen mycket som har förändrats sedan dess. Först var det AD-dropparna som inte längre finns, nu för tiden får bäbisarna bara D-droppar. När Liam var tre månader fick han en spruta, nu för tiden får bäbisarna två sprutor. De var två sköterskor som stack var sin spruta i var sitt ben på Vide, han reagerade först när hon med den "elaka" sprutan sprutade in vaccinet, den elaka sprutan svider nämligen. Stackare. Nåja, det gick i alla fall bra. Nästa besök blir i slutet av januari. Jag måste säga att BVC-sköterskorna här i Ljusdal är så coola i jämförelse med hon som vi hade i Östersund. Ok, hon i Östersund var trevlig på sitt sätt men hon hade en förmåga att oroa oss ganska mycket där i början. Lite väl mycket vikt- och amningshysteri var det i Östersund. Jag trivs bättre med BVC-sköterskorna som är här, de är så avslappnade och lugna, och det är roligt att de jobbar två tillsammans. :-)

Efter BVC gick jag en sväng på köpingen. Köpte en present till den nya kusinen så nu har vi bara kvar julklappar till två av Umeåkusinerna samt en julklapp till Liam. Janne ska svänga in på leksaksaffären efter jobbet och fixa de sista barn-julklapparna, hoppas att han hittar det vi har tänkt. Efter det har jag bara kvar att köpa en julklapp till Janne, men jag tror att jag väntar med att köpa till honom tills vi är i Umeå. Gah! Jag tycker det är så himla roligt att köpa julklappar och att slå om paketen. :-)

Igår städade vi bort alla sladdar och tillbehör till vår reklamerade stationära dator. Så skönt att bli av med allt bråte. Efter jul ska vi lägga ut annonser på blocket och sälja skärm, högtalare osv. Det blev i alla fall mycket fint på vårt lilla datorbord, en bärbar dator tar ju betydligt mindre plats och är mycket finare rent inredningsmässigt. Jag är så nöjd! När vi åker hem från vår julsemester blir det att svänga in på IKEA och bland annat köpa en tavellist att sätta upp ovanför datorbordet, blir fint att ställa lite tavlor och ljuslyktor på den.

Nu ska vi springa iväg och hämta storebror!


Städning och pynt

Sedan Liam slutade med blöja har toaletten börjat städas oftare. Han vill gärna klara av att gå på toaletten själv och det måste han ju så klart få göra, men det resulterar ofta i att den första och sista droppen hamnar på golvet (mattan). Tvättstället är allt som mest nerkladdat med mat och jag vet inte riktigt hur det går till men fotpallen är ofta väldigt smutsig. Toaletten behöver som sagt städas oftare, som tur är har vi en plastmatta och ett duschdraperi som går att tvätta i maskin så medan toaletten städas får de sig en omgång i maskinen. Praktiskt! Jag älskar verkligen vår tvättmaskin, jag förstår inte varför vi inte köpte den tidigare, den är verkligen guld värd. Om man kan älska en hushållsapparat ligger tvättmaskinen (och vår älskade bänkdiskmaskin) i topp! Eftersom Vide är lite sällskapssjuk har jag städat toaletten i etapper, snart är den dock klar. Jag älskar när toaletten är nystädad och luktar gott av såpa.

Den 19 december åker vi norrut för att sedan komma hem i början av januari. Därför funderar jag om det är onödigt att julpynta här hemma, orkar jag hänga upp nya gardiner och ta fram lite tomtar eller? På ett sätt är det jobbigt, men å andra sidan är jag lite sugen på att göra det lite julmysigt här hemma. Vi har ju framme julbelysning och så, men inte så mycket mer. Egentligen skullle vi ha julpyntat redan vid första advent då vi ska åka iväg sedan, men det gjorde jag ju inte. Jag får se hur jag gör, jag prioriterar ändå att städa för det är mer angeläget känns det som.

Nu sover Vide så nu ska jag skynda mig att göra klart inne på toaletten, sen är det lunch och vila innan storebror ska hämtas på förskolan!

Kusin och nya kort!

Idag fick pojkarna en kusin, en liten flicka som föddes kl 05:22 imorse -samma tid som Vide föddes. Hon var ganska så stor också, nästan 4300 g och 52 cm lång. :-) Ett stort grattis till föräldrarna och till L som blivit storebror. Blir kul att få se lilla miraklet när vi åker upp under jul och nyår.

Här hemma håller vi på för fullt med att baka julgodis, planera julklappar osv, det vill säga när det finns tid till det. Annars tar vardagsbestyren ganska så mycket tid. Tänkte bjuda på lite kort, det var ju ett tag sedan.


 
Liam lägger nötter i adventsljusstaken


 
Att suga på händerna är en favoritsysselsättning för Vide,
liksom att ligga på mage och titta sig omkring.
Och nej, han är inte rödhårig. Det är bara på kort han är rödhårig,
inte i verkligheten. Det ser nog rött ut eftersom han har skorv i hårbotten.


 
Liams adventskalender blev fin på väggen i hans rum!
Många små lappar med upplevelsepresenter blev det, och små spännande
paket som hängdes upp med hjälp av söta klädnypor.



Spanar



När man skalar apelsin är det viktigt att
skalbitarna ligger i rader.
*pappas hårfärg och mammas ordningssinne*



Det är inte ofta, men ibland kan Vide faktiskt
sova på golvet.


   
Vinterpromenad förra veckan. Vackra Ljusnan och vår äldsta underbaring!


   
Vide testar bumbon och Liam testar sin pall.


   
Testar bumbon.



Liam lär Vide spela bamse-spelet. Och gissa vad!? Vide vann!


 
Idag blev det julshopping; en ny löpare och två helt underbara zinkhus! *nöjd*

 


Vårt företag

Det var någon som sa "att vara småbarnsföräldrar är som att driva ett företag" och denna person kunde inte ha mer rätt. Småbarnslivet är verkligen som att driva ett företag, det är ett väldigt planerande, pusslande, många måsten osv. Detta har blivit allt tydligare sedan vi blev tvåbarnsföräldrar. Vi var oerhört bortskämda när Liam var liten, han var så himla enkel och nöjd. Han sov bra om nätterna, kvällarna var lugna och tja, han var väldigt enkel. Vi förstod liksom inte det här med sömnlösa nätter, trötthet, skrik osv. Skulle det vara så när man har barn eller? Vide är inte lika enkel. Visst, han är rätt så nöjd på dagarna, sover bra i vagnen och sover bra hos mig på nätterna. Trots att han ammar väldigt mycket på nätterna så kan jag sova bra eftersom jag inte har något problem att ligga och sova medan han ammar. Vårt problem är istället kvällarna. Han är så otroligt orolig på kvällarna och det är bara jag som duger. Han vill amma och amma och amma och sedan amma lite till. Eftersom han vägrar att ta napp använder han mig som napp och när han somnar så går det inte att lägga ifrån sig honom för då vaknar han direkt och skriker. Ibland fungerar det att vagga honom i babysittern, men inte alltid. Ofta kan han bara sova korta perioder, typ 15-20 minuter och sedan ska han amma igen. Amma eller gå omkring med honom är ungefär de val som vi har, annars skriker han. Och detta är som sagt helt nytt för oss, ska det vara så? Liam la vi ner i spjälsängen, sa god natt och så somnade han. Kvällarna som vi har med Vide har börjat bli ganska tärande för jag/vi behöver verkligen egentid/tid tillsammans på kvällarna. Den där stunden som man har efter att barnen har somnat är så otroligt värdefull. Jag behöver den stunden, det är den stunden som gör att jag orkar vara en trevlig och glad mamma. Jag vet inte ens när kvällarna började bli så här, för så här var det INTE från början när Vide föddes. Det är senaste tiden, typ senaste två veckorna. Kan han ha ont i magen? Vi har ju slutat med magdropparna, kan det bero på det? Hm... Det ser ju inte ut som att han har ont, men kanske han har det ändå? Eller är det bara en fas, att han har extra mycket trygghetsbehov just nu? Han kan ju OMÖJLIGT vara hungrig så mycket som han ammar, eller kan han vara det? Jag måste helt enkelt prata med dem på BVC om detta när jag åker dit på torsdag. Vi får nog prova med magdropparna igen och se om det blir någon skillnad. Han är ju så glad och go och nöjd på dagarna, det är kvällarna som är jobbiga.

Ja som sagt, ibland känns det som att man driver ett företag.

Just nu skulle det vara väldigt lyxigt med egentid, tänk att få sitta och pyssla med fotoalbumet eller att få läsa en bok i lugn och ro. Tänk att få ta fram symaskinen och sy lite -jag har så mycket inspiration som jag aldrig hinner göra något av (försöker dock skriva ner saker så att jag inte glömmer bort tills dess jag faktiskt får tid). Tänk att få pyssla med mina pärlor, tänk att få fixa iordning alla mina recept. Tänk att få laga en riktigt god tre rätters middag bara för jag och Janne och sedan sitta och äta och prata länge över ett glas vin. Tänk att...

Jag älskar mina barn och min familj över allt annat, jag älskar företaget som vi driver. Alla individer som ingår i min familj, som gör min familj. Vi har lyckats bra, det är vi mot världen. Och vi är bäst. Tiden som vi har tillsammans är viktigast i hela världen. Men egentid är också viktig och ibland önskar jag att jag hade lite mer av den varan...


Äntligen fredag (och tips på presenter)

Äntligen fredag! Igår bakade jag och Liam (mest jag) saffranssemlor så ikväll ska vi mumsa semlor på myskvällen. Semlor, glögg och färsk ananas blir det på den obligatoriska fredagsmyskvällen. :-) Liam fick en liten "upplevelsepresent" i adventskalendern idag. En liten ihoprullad lapp där det stod "ikväll ska vi baka julgodis", han blev superglad! Ett bra tips på presenter i julkalendern är upplevelsepresenter; på måndag kommer han att få en liten lapp om att jag och han ska åka till biblioteket när Janne kommer hem från jobbet (Janne slutar tidigt på måndag) och någon annan dag ska han få ta en kvällspromenad med någon av oss (han gillar att gå på promenad när det är mörkt ute). På detta sätt behöver det inte bli så dyrt med adventskalender, dessutom är det roligare att ge bort upplevelser än saker. Man kan även skriva ramsor och sånger på lappar som man lägger i kalendern. Hittills har Liam hunnit få en tandborste och en tatuering, en femkrona, tre klistermärken och dagens upplevelsepresent i kalendern. Han har varit jättenöjd med alla saker. Själv längtar jag mest till att få åka till biblioteket med honom och få sitta i sagotältet och läsa sagor och mysa. Han ska även få välja några böcker som vi ska låna. Vide ska få vara hemma med Janne så jag och Liam får lite tid tillsammans. *mys*

Idag har jag och pojkarna tagit en lång promenad in till Coop, för Liam är det ganska långt att gå men han var så himla duktig! Orkade hela vägen och höll snällt i vagnen när vi skulle korsa stora farliga vägar. Så duktig var han! *stolt* Nu är han ute och leker med Juni på gården och Janne är ute och passar dem. Det har snöat idag så det är verkligen härligt ute och nysnö ger barnen sån där härlig glad positiv energi som man själv skulle behöva mest hela tiden. :-)



Äntligen!

Jag loggade in på swedbank för att göra ett ärende och min hjärta slog verkligen en volt i bröstet när jag såg att vår reklamation på datorn äntligen har gått igenom. Vi köpte datorn av Net on net för ett år sedan och den har krånglat ändå sedan början. Vi har skickat in den på reparation flera gånger, vi har bråkat, vi har ringt, vi har kontaktat konsumentrådgivaren på kommunen, vi har skrivit två långa brev där vi ingående har förklarat alla problem med datorn, vi har varit arga, lessa, trötta, besvikna. Det har tagit så oerhört mycket kraft och tid av oss. Och nu äntligen verkar reklamationen ha gått igenom. De har förvisso inte kontaktat oss än, men summan som vi fått insatt på kontot (ca 7000 kr) avslöjar att det måste vara datorn. Det känns skönt att få tillbaka alla pengar, speciellt nu när vi är föräldralediga och har mindre pengar varje månad, men det som känns allra allra bäst är att bråket äntligen är över!

Vändning, sår på tungan, mammaträffar och lilla Siri

Imorse hände en stor sak i familjen, Vide vände sig nämligen från mage till rygg! Jag la ner honom på mage för att han skulle få ligga och lufta rumpan lite medan jag klädde på Liam. Jag hann bara vända mig om så vips låg han på rygg. Jag vände tillbaka honom på mage och hann i princip bara lägga ner honom så vips vände han sig igen. Fyra gånger på raken vände han sig från mage till rygg, men han tyckte nog att det var lite läskigt för han blev ledsen så då fick han ligga på rygg istället. :-) Men tänk att våran Vide-bus har blivit så stor! Liam märkte min entusiasm av att Vide kunde vända sig så han passade på att visa mig att han också kunde vända sig. Söta storebror!

Vide är så otroligt söt när han ligger på mage, han försöker verkligen ta sig framåt. Han flaxar, drar upp benen, tittar sig storögt omkring, försöker sparka iväg och kämpar på otroligt bra -utan att ta sig någonstans. Stackare. Han har så stor härlig mage så han ser nästan ut som en strandad säl. :-) När han ligger på rygg har han börjat rotera, ligger som en ostkrok med hela kroppen och lyckas flytta hela kroppen runt runt medan huvudet ligger kvar på samma plats. Sötnosen. Dessutom har han börjat prata långa meningar. "Oooaauoooaooouuuhhhaaaoo" säger han. Och så blåser han bubblor ur munnen och gurglar. Och skrattar. Härliga underbara totalt hjärtsmältande skratt. Det kittlar härligt i mammahjärtat när han skrattar och ler. Liam sa till mig häromdagen "Mamma, jag kan också prata som Vide: Oooaaauuoooaahhooooaaauuu". De kan prata samma språk. :-)

Imorse hann Liam klättra upp i rutchkanan och slicka på den medan jag klädde på Vide. Det var åtta minusgrader. När jag kom ut med Vide såg jag att Liam var alldeles blodig runt munnen och blev livrädd. Jag bad honom gapa och såg att det blödde på tungan så jag frågade vad han hade gjort. "Jag slickade bara på rutchkanan, men det gör inget, det gick bra mamma". Jag torkade bort allt blod men innan vi var framme på förskolan hade han återigen bloddränkta läppar, det såg nästan ut som läppstift. Hoppas att han inte får ont sen när han ska äta. Ikväll ska Liam få svinsprutan, hoppas att han inte får feber eller blir sjuk av den. Det vore väldigt opedagogiskt eftersom vi har sagt till honom att vi alla ska ta var sin spruta för att inte bli sjuka (Vide får ju inte svinsprutan utan bara en "vanlig" tremånadersspruta). Själv fick jag bara lite ont i armen i två dagar, så det gick bra för mig.

Jag har hunnit vara på två mammaträffar samt träffat mammor här ute på gården och idag ska jag och Vide på biblioteksträff med några andra mammor och bebisar. Det är himla kul att lära känna en massa trevliga människor! Alla är så förundrade över att Vide är så stor, han är ju större än många fyramånadersbäbisar. :-) Våran lilla sumobrottare. Den 10 december ska vi väga (och vaccinera) honom, det ska bli grymt spännande för sist vi vägde honom var i slutet av oktober och då vägde han drygt 6500 g. Jag gissar på att han väger närmare 8 kg nu!

Sist men inte minst vill jag skicka en hälsning till familjen Jonsson i Hudiksvall som fick en liten Siri i lördags -hela sju veckor för tidigt. Hon vägde 2135 g och var 42,5 cm lång. Det var meningen att hon skulle komma i mitten av januari men valde att komma i slutet av november, hon föddes både i "fel" månad och år. Hon har haft det kämpigt med andningen och legat i respirator, men de har kopplat bort den nu och läget är stabilt fast kämpigt (i alla fall enligt sista rapporten som vi fått). De skickade ett kort på mobilen och hon är så otroligt söt och liten, lilla Siri. Vi tänker på er jättemycket och hoppas att ni har det bra. Ta hand om er!