Mammaträff och vaccination

Idag ska jag och Vide åka på en mammaträff på ett fik här i Ljusdal tillsammans med en annan mamma och bebis. Ska bli kul att komma ut lite. Igår blev det ingen morgonpromenad, var så trött så jag var hemma och slappade hela dagen. Imorgon måste jag dock komma ut och försöka hinna med lite ärenden. Hämta böcker på biblioteket, köpa täckbyxor (innan rabatten på 500 kr går ut), köpa dekorplast på Colorama (hoppas att de har det) samt titta in på jobbet. Det blir morgondagens "to do". Nu ska vi bara slappa tills vi blir upphämtade halv elva.

När Janne kommer hem efter jobbet ska jag ta bilen och åka iväg och vaccinera mig. Nästa vecka är det Jannes och Liams tur. Den 10 december är det Vides tur, men då är det den "vanliga" vaccinationen det handlar om, inte svinis.

Skridskoskola

Varje lördag mellan nio och tio är det gratis skridskoskola för barnen här i Ljusdal. Förra lördagen var det årets premiär, men den missade vi eftersom vi inte hade några skridskor till Liam. Nu har han fått ett par skridskor av Birger i tidig julklapp (STORT STORT tack!), dessutom har Jannes pappa skickat ner Jannes skridskor från Östersund, så igår var vi redo! Det var så himla kul! Det är jättesvårt att lära sig att åka skridskor, men Liam tyckte att det var jätteroligt och kämpade på. Han åkte ca 45 minuter och redan på den tiden lärde han sig massor! Från början fick Janne hålla i honom och åka bakom honom, men redan efter ett tag ville Liam att Janne endast skulle hålla honom i en hand och i slutet stod han själv och tog några vacklande steg. Det fanns instruktörer på plats som anordnade massor av roliga lekar för de barn som hade lite mer skridskovana, några barn ville istället spela bandy och några barn hade fullt sjå med att lära sig att stå på skridskorna. Det var riktigt mysigt, massor av barn och föräldrar som hade samlats för att träffas, surra, umgås och leka. Supermysigt! När skridskoskolan var slut fick alla barn var sin korv och festis vilket var väldigt uppskattat! Extra roligt att ALLT var gratis!

Nu ser vi fram emot att få åka skridskor varje lördag, de håller på ändå till februari med uppehåll under jullovet så det är cirka tio träffar kvar! Det ska bli så kul att se hur mycket Liam utvecklas i sitt skridskoåkande fram till februari. Gah, jag måste få tag i ett par skridskor i min storlek för jag blev så himla sugen på att åka jag med!


   
Det är jättesvårt att åka skridskor!


Tittar på när barnen med mer skridskovana leker
  

Man måste vila också 

 
Provar på att åka/stå själv 


Gott med korv och festis!



Lillebror sov gott i vagnen under skridskoskolan.
Här sover han gott hemma, kortet taget igårkväll.
Han vägrar fortfarande att ta nappen så han blir nog inget "nappbarn".



Barnuppfostran

Jag har upptäckt att desto äldre Liam blir desto mer åsikter får vi ta emot angående vår barnuppfostran. Det kan yttra sig som en suck, höjda ögonbryn, en viskning -ibland inlindas orden lite diskret och ibland sägs de rakt ut. Vi kan få höra ”mitt barn får i alla fall inte ha napp på dagen” eller ”mina barn fick inte hoppa i soffan när de var små” eller ”jag tycker att barn som springer inomhus är jobbiga” eller i extremfallet ”ni måste se till att han slutar kastar saker inomhus” eller ”vad jobbig han är”. Underförstått är budskapet i alla dessa meningar att vårt barn är ouppfostrat och jobbigt. Ofta blir jag förvånad att folk för det första tycks veta precis hur vi lever vårt liv och för det andra ser det som en direkt nödvändighet att uttrycka sina åsikter om hur de tycks tro att vi lever vårt liv framför våra ansikten. Sedan kan jag bli direkt chockad över att folk tycks tro att vi accepterar alla beteenden hos Liam, vi tycker inte att alla saker som han gör är okej. Långt ifrån. Men är det något som jag har lärt mig på den korta tid som jag har varit mamma är det att man dels måste välja sina konflikter, dels att olika utvecklingsfaser hos barn ibland medför ett visst beteende (”barn måste få vara barn”).

Ett exempel är att när Liam började förskolan när han var 1,5 år började han puttas, ofta puttade han omkull barn när det var något som han ville ha och ibland gjorde han så när han ville leka och vara go. Jag tyckte att det var jättejobbigt tills jag märkte att ALLA andra småbarn på förskolan gjorde precis likadant, kanske olika ofta, men alla puttades någon gång. Alla småbarn på gården har gått igenom samma fas så Liam har både varit den som puttas och den som har blivit puttad. Nu förstår jag att det handlar om en utvecklingsfas, ett sätt för barnen att kommunicera och uttrycka sig på. Det handlar INTE om att barnet är elakt eller dum (som vissa personer tycks tro), det handlar om en mognadsprocess. Detta innebär så klart INTE att vi har låtit Liam putta barn eller på något sätt uppmuntrat detta beteende, vi har istället uppmuntrat honom att uttrycka sig på annat sätt. Nu är han nästan tre år och puttas väldigt väldigt sällan, han har kommit över denna fas och kan nu istället uttrycka sig väldigt tydligt med talet. Nu säger han vad han vill, vad som gör honom arg och glad och kan berätta om situationer som gör eller gjorde honom ledsen. Nu behöver han inte puttas för att visa att han vill ha en speciell sak. Blir han ”puttig” brukar det ofta räcka med att man påminner honom att ”berätta vad du vill så vi förstår”.

Vissa utvecklingsfaser medför ibland vissa beteenden, sedan finns det vissa beteenden som inte accepteras men som man som förälder har valt att inte bråka om JUST NU. Ett exempel är att vi låter Liam hoppa i soffan, inte för att vi tycker att det är ett accepterat beteende fullt ut, utan för att vi inte orkar tjata och bråka om det just nu. Vi har istället valt att ta andra konflikter med honom, exempelvis att inte hålla på att kasta saker inomhus –något som han har ”dille” på just nu. Då får soffsituationen helt enkelt vänta eftersom det enligt oss är ett mindre problem just nu. (Detta innebär så klart INTE att vi inte bryr oss alls. Vi har klart och tydligt sagt till Liam ”vi vill inte att du hoppar i soffan”, han vet alltså vad vi tycker, och hoppar han i soffan när någon sitter där så tar vi givetvis konflikten osv.) Detta beteende medför så klart att vissa tycker att han är ouppfostrad och jobbig. Jag tycker att Matilda beskrev det så bra i en bloggkommentar på en annan blogg:

Oj vad jag känner igen det där att "man väljer vilka konflikter man tar"... vilket naturligtvis resulterar i en fullständigt ouppfostrad unge enligt vissa andra som orkat ta just precis den konflikten som jag valt bort... men sådan är förälderns lott, aldrig perfekt enligt andra föräldrar som vet bättre. Tur att jag är perfekt enligt mig och L ;-)

Precis så är det. Aldrig perfekt enligt andra föräldrar, eller människor för den delen, som vet bättre. Människor som tyckt veta precis hur VI lever vårt liv och vilka val VI gör…

Vi gillar att ha åsikter om hur andra lever sina liv, uppfostrar sina barn, använder sina pengar, äter för mat osv. Det är helt okej att tycka vad vi vill och visst har vi rätt att säga vad vi tycker. Vi lever i ett fritt land. MEN att ALLTID uttrycka sina åsikter, bara för att vi kan, är enligt mig INTE okej. INTE om vi gör det för att såra och kritisera och för att verka bättre än andra.

Vad vill jag säga med detta inlägg då?

Att kritisera någon för hur de uppfostrar sina barn är att kritisera någon för de tre mest känsliga saker som finns att kritisera en annan människa på; nämligen ett ifrågasättande av personens roll som förälder, för personens sätt att leva sitt liv och för personen som individ. Det är något helt annat än att kritisera någon för ”den där färgen klär inte dig” eller ”du får inte högsta betyg på den här uppsatsen”. Därför bör vi fundera på vad vi har för budskap med kritiken INNAN vi säger den. Vad har vi för budskap egentligen när vi säger ”vad jobbigt ditt barn är” eller ”mitt barn får i alla fall inte ha napp på dagen”? Jag har mycket svårt att se att det kan finnas något konstruktivt eller ”bra” buskap i dessa kommentarer, dessa kommentarer vill endast få oss att verka bättre än andra och såra. Och nej, det handlar inte om att vi inte får tycka att andras barn är jobbiga eller att vi inte får ha åsikter om hur andra väljer att uppfostra sina barn. Det är helt OKEJ att tycka olika. Helt okej. Vi får tycka vad vi vill. Däremot kan vi välja att inte uttrycka våra åsikter när vi är bland människorna som är föremål för kritiken. Vi kan uttrycka dem när vi är hemma, tillsammans med vår partner eller någon annan vi har förtroende för.

Vi behöver inte såra bara för att vi kan.

Tänk på det!


OBS! Jag vill inte såra någon med detta inlägg utan endast väcka en tanke. Jag är förmodligen inte bättre själv, men jag vill bli bättre. Jag vill inte såra, och det vill nog inte du heller. Eller hur?

  


Myskväll med melon

Det har varit en bra dag som började med en härlig morgonpromenad tillsammans med min granne, som vanligt surrade vi på en massa och så vips var vi hemma igen. En timme går ibland alldeles för snabbt. Just nu är Janne på utbildning och jag har det tyst och lugnt eftersom båda pojkarna sover. Jag är otroligt tacksam över att Liam är så lätt att lägga på kvällarna, det underlättar oerhört mycket när man är ensam med barnen. Det var lite si och så där ett tag tills vi förstod att han inte behövde sova något om dagarna, när vi hade förstått det så blev det lika lätt som det i princip alltid har varit. Hoppas att det blir lika lätt med Vide!

Nä, vad säger ni om några nya kort?


Det tog ett tag, men nu har vi upptäckt fördelarna med bärsjal! Vide gillar verkligen att mysa i den och Janne är flitig användare av den. Han tycker nog det är lika mysigt som Vide och praktiskt att ibland ha båda händerna fria! Jag har ingen egentlig erfarenhet av bärsele, men jag kan i alla fall säga att vi är sååå nöjda med bärsjalen som vi har lånat. Kan rekommenderas! Guld värd!


Liam är stolt över sin tatuering!


Godingen i kläderna som vi köpte med presentkortet från mina kollegor!


Lego, lego, lego!


När vi var på IKEA fick Liam en stjärna att ha i sitt fönster, han blev jätteglad!


Efter middagen frågade Liam om vi inte kunde ha myskväll ikväll, "det är klart vi kan" svarade jag. "Jaaaa" utbrast han. "Då kan vi äta melon!". Myskväll för honom är lika med att äta melon och se på idol. Eftersom det inte är fredag idag så valde han att se mumintrollen istället. :-)


...och medan vi hade myskväll och åt melon sov lillebror i babysittern, men det såg rätt så mysigt ut det också. :-)


Det har verkligen hänt så mycket med Vide den senaste tiden. Han vill hela tiden sitta upp för att kunna se sig omkring, ibland blir han jättearg när man lägger ner honom på golvet eftersom han vill sitta! Bland det roligaste som finns (enligt honom) är att sitta själv och hålla fast mig i tummarna, han har blivit så stadig. Att bli uppdragen i händerna från liggande till sittande är bland det roligaste som finns! Han kan sitta och titta hur länge som helst i Liams rum, där finns det ju verkligen så mycket att titta på! Åh vad jag längtar tills vi kan börja använda bumbon! Liam trivdes så bra i bumbon och det tror jag att Vide också kommer att göra!


Effektiv!

Klockan är 10.20 och jag har: duschat, sminkat mig, ätit frukost, tvättat och hängt en maskin med kläder, satt igång diskmaskinen, packat ryggsäcken till förskolan, klätt på pojkarna, ammat, läst en bok för Liam, lämnat Liam på förskolan och gått en promenad på drygt en timme. Och nej, jag steg inte upp klockan fyra utan kvart över sju. När jag var hemma när Liam var liten hade jag problem att hinna till öppna förskolan till klockan tio...

Mat i brösten

Liam: Mamma, har du mat till Vide i brösten?
Jag: Ja det har jag. Jag har mjölk till Vide i brösten.

Liam funderar lite.

Liam: Men har du inte välling till Vide i brösten?
Jag: Nej jag har bara mjölk.

Liam funderar lite.

Liam: Men mamma, du är lite tokig du.

Det är tyst en stund.

Jag: När du var liten hade jag mjölk i brösten till dig också.
Liam tittar på mig och börjar gapskratta.

Liam: Tokiga mamma.

:-)

Tandtroll

Bakgrund: Liam har en bok som heter "Prick och Fläck tandtrollar" som handlar om två busiga kaniner som äter godis och inte borstar tänderna efteråt. Det slutar med att de får prickar och fläckar på tänderna och måste gå till tandläkaren. Liam gillar verkligen boken så vi läser den väldigt ofta och sjunger tandsången i slutet av boken. Han kan repliker ur boken och det är så himla roligt. Frågan är bara om det här med tandtroll har gått lite väl långt...

En dag förra veckan hade jag dukat upp daimtårta till fika, tänkte lyxa till det lite på en vardag. Liam sätter sig vid köksbordet och tittar skeptiskt på tårtan och frågar: "Mamma, är det tandtroll i den där?". Det låter ungefär som att han tror att jag har blandat gift i tårtan.
Jag: Jaoo, det är det väl.
Liam: Men mamma, då måste man borsta tänderna!
Jag: Ja det måste man
Liam: Annars får man prickar och fläckar på tänderna. Och då måste man till tandläkaren på fläcken!
Jag: Jaa (försöker hålla mig för skratt då han citerar boken rakt av)
Liam smakar ungefär tre tuggor, sedan vill han inte ha något mer utan tittar på mig och säger: "Mamma, jag måste nog borsta bort tandtrollen nu".

Idag efter lunchen:
Liam: Mamma, är det tandtroll i soppan?
Jag: Jag tror inte det är så mycket tandtroll i den
Liam: Men kanske lite tandtroll?
Jag: Ja kanske lite
Liam: Men ska vi borsta bort dom nu då?


Ja, vad ska jag säga? Det är INTE svårt att borsta tänderna på honom i alla fall.

För övrigt kan jag rekommendera Prick och Fläck, det finns tydligen en hel serie med dem. Liam som gillar dem så mycket ska nog få en annan bok med dem i julklapp. :-)

Massor av kort!

Här rullar livet på och vi mår alla bra och trivs med livet som fyra i familjen. I lördags åkte jag, Janne och Vide till Birsta och IKEA medan Liam fick vara hos Sara och Stefan i Hudiksvall. Vi hittade mycket fint, bland annat jättefina julkläder till killarna och en hel del saker till hemmet på IKEA (bland annat MASSOR av värmeljus) samt lite julklappar. Det gick bra att ha med Vide på affärerna, han satt i bärsjalen hos Janne och spanade på allt spännande när han inte sov. Liam trivs så bra hos Sara och Stefan så honom gick det ingen nöd på. Han hade längtat efter att få åka dit hela veckan så vi hade nedräkning; idag är det tre dagar kvar (och så höll han upp tre fingrar med handen), idag är det två dagar kvar osv. När vi kom för att hämta Liam blev vi bjudna på god mat och blev kvar till nio då vi lämnade det trevliga sällskapet. Tack Sara och Stefan!

Igår hade jag tre barn här hemma. Juni kom på besök just vid lunch så hon fick äta lunch med oss och var sedan här och lekte med Liam ändå till klockan fyra. De leker så bra tillsammans och det är så roligt att se och lyssna på när de leker. Vide han är så himla nöjd nu för tiden och gillar att ligga på golvet och filosofera och titta på babygymet. Jag hade med andra ord en ganska lugn dag igår trots att jag var ensam med tre barn.

Vide är verkligen en så himla glad bebis, han skrattar så mycket och det är så mysigt att både höra och se hans skratt. Dessutom pratar han mer och mer och det är så underbart. Han är en riktig underbaring våran lille Vide! Det fungerar så bra på nätterna också, när han vaknar lyfter jag över honom till min säng och somnar direkt när han börjar äta och vaknar inte förrän han ska äta nästa gång då jag byter sida och somnar om igen när han börjar äta. Jag får med andra ord väldigt mycket sömn trots att jag ammar i genomsnitt två-tre gånger varje natt. Vi verkar ha det väldigt tur med nätterna, det är bara att tacka och ta emot. De dagar som jag har båda barnen hemma kan jag dock vara ganska trött när Janne kommer hem, eftersom Liam inte sover på dagarna så blir det ganska intensivt när han är hemma. Överlag känner jag mig dock väldigt pigg!

Nu, lite nya kort!

 
Liam gillar att göra hinderbanor; pallar, kuddar, stolar
-allt går att använda till att göra roliga hinderbanor med!


Ett litet leende


Liam visar Vide sina leksaker


En famn med underbara söner!


Testar brorsans säng

 
Bakar bullar med mormor


Sover i pappas knä

 
Det är roligt med lego!


Våran lilla knubbis

   
Shoppingtur till IKEA och Birsta City!


Lillasyster

En av Liams bästa kompisar på förskolan har fått en lillasyster. När jag hämtade Liam på förskolan igår möttes jag av detta:

Liam: Mamma jag vill ha en lillasyster!
Jag: Jamen...
Liam: Jag vill ha en lillasyster NU!
Jag: Men jag tycker nog att det räcker med en lillebror...
Liam: Nä
Jag: Men du har ju en fin lillebror, Vide är ju din lillebror

Liam funderar ett tag, sedan...

Liam: JAG VILL HA EN LILLASYSTER NUUUUUUUU!

Ja, vad säger man? Det är tur att han inte har någon bestämmanderätt i frågan. Låt mig berätta vad jag och Janne tycker, och jag skulle vilja påstå att det är direkt avgörande för vad vi tycker i frågan. Vi tycker nog att det räcker med en lillebror. Det är vi eniga om. Just nu. Tiden får så klart avgöra, men jag har mycket svårt att tänka mig att det bli ett till barn. Sorry Liam. Du får nog nöja dig med en lillebror, och inte vilken lillebror som helst. Världens finaste och bästa lillebror! :-)

PS. Jag kan ju tillägga att Liam kompis sa ungefär samma sak till sina föräldrar när Liam fick en lillebror, han skulle minsann inte ha någon lillasyster utan en lillebror precis som Liam fick! :-)


Adventskalender

Jag har länge sökt efter en fin adventskalender som jag kan fylla med små paket. När jag nästan hade gett upp hittade jag en superfin via denna blogg. En stickad adventskalender som påminner om vimplar, hur fin som helst och precis den stil som jag vill ha. Självklart var den slutsålt hos Barnvänligt så jag skrev ett mail och frågade om de möjligtvis skulle få in någon fler. Igår fick jag till svar att de var helt slut MEN att de alldeles precis fått en avbeställd order så om jag ville köpa den enda som var kvar så skulle jag få det! Nu är den alltså beställd och betald och på väg hem till oss. Åh, vad jag ser fram emot att få hänga upp den i Liams rum och fylla den med små små presenter. Jag har så mycket idéer på vad jag ska fylla den med och det ska bli så kul!

Tips till er som söker efter en fin adventskalender: använd bloggbilden i länken ovan som inspiration och sticka en egen! Det är ju ett perfekt sätt att använda upp restgarn på! Om ni också gillar vimpelmodellen så kan man ju alltid sy en egen vimpelkalender i olika tyger så att vimplarna fungerar som små påsar att lägga små paket i. Små tygstuvar passar bra till detta, kanske en retrokalender med snygga retrotyger? Det skulle även vara fint att klippa ut vimplar i filttyg och sy ihop dessa med langettsöm samt klistra fast siffror i filt på. Kanske klippa ut små sockar, vantar, mössor i filttyg och hänga upp på en lina? Jag tycker att kalendern inspirerar till massor av pyssel, det behöver inte vara svårt att fixa en fin adventskalender! Kanske hittar ni några fina tyger på denna sida? Lycka till!

Besök

Vi har haft besök av min mamma från onsdagmorgon till lördagkväll. Det var ett trevligt besök och som vanligt fick jag och mamma (ok, mest mamma kanske) mycket gjort. Frysen är nu fylld av bullar och kakor och tyget på soffan är tvättad och lagad (min mamma lyckades laga ett hål i sofftygen så det knappt syns). Det ser ut som att vi har en helt ny soffa här hemma! Liams nya vinterkläder är märkta och Vide har fått ett par stickade sockar. Dessutom har vi ätit en massa god mat! Tack för hjälpen mamma!

Ikväll har vi haft besök av två kollegor på jobbet och det var så himla kul att få sitta och surra en massa med dem. De har varit så gulliga på jobbet och samlat ihop till en present till oss, ett presentkort på 400 kr på en barnklädesaffär här i Ljusdal. Supertack! Dessutom hade en kollega plockat en liten påse med kantareller till oss, hur gulligt är inte det!? För en gång skull hade jag en massa gott hembakat fikabröd att bjuda på, inte dumt alls! :-) Även om det kanske är lite väl tidigt att börja jobba nu så började jag faktiskt att längta tillbaka till jobbet lite. Jag tror nog att det kommer att passa jättebra att börja på halvtid i mars, så som vi har tänkt!

Andra saker som har hänt:

- Vide fortsätter med sin starka viktuppgång. I fredags var det dags för läkarbesök på BVC och lillskrot hade gått upp 960 g (!) på två veckor och väger nu 6480 g och är 59,5 cm lång. En riktig liten knubbis är han. Snart två månader och redan lika stor som Liam var när han var knappt fyra månader. Jag måste ju ha vispgrädde i brösten så som han växer. :-) Sötare än sötast är han i alla fall, våran Vide-bus.

- Jag har glömt hur snabbt barn utvecklas i Vides ålder. Han är knappt två månader men kommunicerar redan så otroligt mycket. Han visar tydligt när han vill lyftas upp genom att försöka dra sig upp med överkroppen själv. Han visar hur mycket han gillar att titta på grodorna ovanför skötbordet genom att flaxa med armar och ben samt le med munnen och säga "oäah". Han berättar tydligt när han vill ha mat genom att truta med munnen och andas häftigt in och ut. Nästan så att han flåsar. När vi pratar med honom studerar han våran mun och säger "näeh", "oäah" och gurglar så det kommer små bubblor mellan läpparna. Tänk att det finns de som påstår att spädbarn inte kommunicerar! Underbart söt är han också när han kommunicerar, men det förstod ni nog redan. :-)

- Liam har lärt sig att säga sitt eget namn! Förut har det varit "Mila" och "Milla" samtidigt som hans kompisar kallar honom "Lilam", "Ivan" och "Livan". Men helt plötsligt hände det; en morgon inne på toaletten så sa han helt plötsligt "Liam" helt appropå. Han blev så stolt att det kan ni inte tro. Nu går han omkring och säger sitt eget namn mest hela tiden, stoltare är stoltast. "Mamma, jag heter Liam" säger han förnuftigt. Sötnosen. Detta inträffade för ca två veckor sedan, en stor händelse som jag har glömt att nämna men som absolut bör nämnas.

Saker som kommer att hända inom kort:

I veckan har vi flera saker inplanerade. På torsdag är det fotografering på förskolan, ska bli så spännande att jämföra de nya korten med förra årets. På fredag har Janne sin första tenta i statsvetenskap och efter tentan ska jag äntligen besöka frisören för att få bukt med mitt hår. Jag har försökt komma iväg till frisören sedan mitten av september men det har alltid kommit något emellan eller så har frisören varit sjuk, men på fredag ska det äntligen bli av (hoppas jag i alla fall!). På lördag ska jag, Janne och Vide åka till Birsta för att shoppa julklappar samt gå på IKEA. Liam ska få hälsa på Sara och Stefan i Hudiksvall vilket han längtar efter lika mycket som jag längtar efter att få strosa runt i affärer. "Dom är roliga, dom brukar busa med mig" säger han. :-) Nästa vecka är det utvecklingssamtal på förskolan och det är alltid lika roligt! Sedan är det ju fars-dag på söndag också, vilket måste firas på något sätt.

För övrigt är vi väl utrustade för vintern nu. Vinterkläder till Liam är inhandlade (Overall, täckjacka, täckbyxor, kängor, handskar, halskrage) och nya vinterdäck sitter på bilen. Vide har fått en fin fleeceoverall som kommer att passa bra i vagnen i vinter. Vi är redo för snö nu och jag börjar verkligen att se fram emot att få åka norrut under jullovet. :-)