MVC-besök

Idag besökte vi MVC för andra gången denna graviditet. Liam följde med och tyckte att det var jättespännande och samtidigt lite skrämmande när vi skulle lyssna på pyrets hjärtljud. Han tyckte att det var lite läskigt att jag skulle ligga med magen i vädret och att barnmorskan skulle hålla en konstig sak mot magen... Nåja, det gick bra och hjärtljudet lät precis som Liams hjärtljud lät när han låg i magen -som en galopperande häst. Det slog 152 slag i minuten. Blodvärdet var 133, vilket också stämmer bra överens med hur det var förra graviditeten. Jag har aldrig behövt äta järntabletter och hoppas så klart att jag ska slippa det. Blodtrycket minns jag inte vad det var, men det var lågt i alla fall. Eftersom jag är Rh neg ska jag ta en ny blodgruppering i vecka 26, så nästa besök blir 27 maj. Det går ganska bra med bäckensmärtorna, de smyger sig på då och då men är fortfarande hanterbara. Jag försöker att tänka på att ta det lite lugnt, inte gå med långa steg, ta hissen istället för trappor, cykla istället för att gå osv -allt för att inte förvärra smärtorna. Har även letat fram stödbältet så jag har det redo om det skulle behövas, håller dock tummarna för att jag inte kommer att behöva det -i alla fall inte än på ett tag!

När vi gick från MVC sa Liam stolt "bebisen bor i mammas mage" och klappade mig på magen. Våran sötnos! :-)


Helgen

Vi har haft underbart väder i helgen, i lördags var det sommarvärme och idag har det varit fint fast ganska blåsigt. Vi har varit ute mest hela helgen, påbörjat städningen av förrådet (bla kört iväg vårt gamla köksbord och skötbord), grillat och dukat upp middag utomhus samt busat en massa på gården.

Liam är verkligen grym på fotboll ska ni veta. Han ska sparka fotboll hela tiden och imponerar de flesta med hans hårda sparkar och höjdare. Han kan sparka höjdare genom att låta bollen studsa innan han sparkar den och han kan sparka genom att kasta upp den i luften och sparka den innan den landar på marken. Han sparkar grymt hårt. Jag måste försöka spela in honom så ni får se. Förskollärarna har så roligt åt honom och tycker att han är grym. Han blir nog fotbollsproffs. :-) "Mila sparka bollen långt upp i himlen" säger han och sparkar värsta höjdaren. Om han inte sparkar boll så ska han gunga "Mila gunga långt upp i himlen" säger han och så ska man putta på. Sötnöt!

Jag har lovat lite kort så här kommer de:


   
Vecka 21(20+5), alltså fem dagar sedan.

   
Ute i solen, bygger pussel i väntan på mat.

 
Testar nya cykelstolen och den nya hjälmen.


Utslagen prins i soffan.


Värme!

Otroligt vad fint väder vi har, det känns som sommar ute. Tänk, bara för några veckor sedan hade vi snö och våren kändes väldigt långt borta. Nu har vi i princip ingen snö alls och vårblommor har slagit ut. Det är till och med knoppar i buskar och träd. Det är roligt att få tidigare vår och fler snöfria månader motför vad jag är van vid där jag bott förut. Jag trivs! Nu är galonvädret förbi och Liam kan springa omkring i jeans, tennisskor, tunnare jacka och utan vantar. Appropå tennisskor så måste vi nog bege oss till skoaffären i helgen och titta på ett par nya till Liam. De han har är från hösten och de börjar bli lite små... Han ska även få ett par nya foppaskor senare i sommar, han hade ett par förra sommaren och de var så himla praktiska och lätta att ta på och av. Passade perfekt på stranden också. På barn är foppaskor helt perfekt men på vuxna är de inte alls fina -i alla fall inte att ha på stan osv.

Skönt med helg snart. Tänkte gå hem lite tidigare. Janne har haft sjukt mycket hela veckan så det blir skönt att få vara tillsammans under helgen. Ska försöka lägga ut lite nya kort ikväll, både på mig och magen och på Liam.

Trevlig helg på er!

Vardagstrall

Vardagen lunkar på, skönt att det är en "vanlig" vecka igen även om jag ändå ser fram emot att få jobba fyra dagar nästa vecka. :-) Jag har tagit det lugnt sedan känningarna av foglossning och sedan dess har jag inte känt av något. Jag tror dock att jag ska prova att ta en kvällspromenad ikväll, bara jag tar det lugnt imorgon tror jag att det är okej. Det är så skönt att röra på sig och det är nyttigt att hålla igång (dessutom är träning en välbehövlig egentid) så jag får försöka hitta något sätt som kroppen klarar av. Kan jag inte gå kan jag ju ta en cykeltur på kvällen istället, det är i alla fall skonsamt mot fogarna. Även om jag mår fantastiskt bra känner jag att kroppen börjar bli tung nu, jag blir anfådd lättare och det börjar bli jobbigt att böja sig framåt. Varje dag känner jag rörelser långt ner i magen. Denna bebis sparkar väldigt långt ner i magen till skillnad från Liam så sparkarna känns ganska annorlunda. Och trots att moderkakan ligger mot ryggen så kan det ibland vara svårt att känna sparkarna utanpå magen för att bebisen sparkar så långt ner. Det känns i alla fall att sparkarna blir kraftigare och kraftigare för varje vecka. Nästa vecka ska vi till MVC, hoppas vi får höra små hjärtljud då!

Det är så härligt när barnen kan vara ute och leka på kvällarna nu. Jag är så otroligt glad för att Liam har Juni så nära, de är så vana att vara tillsammans och leker så otroligt bra. Jag är så glad att vi har hittat vänner som Liam trivs med, som vi känner att Liam kan få vara hos om vi skulle behöva barnvakt. Jag tror att det är jätteviktigt att barn får lära sig att vara med andra vuxna än sina föräldrar, att dom kan känna sig trygga med andra. Bor man nära släktingar faller sig nog detta naturligt men bor man som vi, flera mil från närmaste släkt, är det lite svårare. Liam har aldrig sovit borta ännu, men jag tror inte att det skulle vara något problem heller för han är rätt van att vara bland människor. Dessutom har vi haft barnvakt som han har somnat hos då vi hämtat honom sent och det har inte varit något problem. Han är ju så himla enkel att lägga och jag tror att det är viktigt att han någon gång får "nattas" av någon annan. Jag har en fantastiskt god vän i Hudiksvall som säger att hon gärna ställer upp som barnvakt. Jag litar på henne till 200 procent och Liam trivs så bra med dem. Vi kanske skulle begära barnvakt snart, vi planerar ju en IKEA-resa snart... *hint hint Sara*

Kalas

Igår var vi på kalas hos Junis lillebror Ossian som fyllde 1 år. Jag hade köpt en present som Liam så stolt bar över för att ge honom. Vi blev kvar ett tag och åt av de goda kakorna, bullarna och tårtorna och drack många koppar av det goda teet. Vi surrade en massa med trevliga människor och Liam och Juni höll igång hela kvällen och busade på som vanligt. De leker verkligen hur bra som helst med varandra! På kalaset var det även en liten tjej på 3 veckor, oj så otroligt liten hon var! Jag kan knappt tro att vi ska få ta hand om en sån liten bebis om bara några månader. Oj vad jag längtar! Liam tittade massor på bebisen och var jättenyfiken. Sedan klappade han henne försiktigt på huvudet innan han sprang iväg för att röja runt med Juni. När vi sedan skulle gå hem var Liam så himla go med Ossian och strök honom på kinden och kramade honom flera gånger. Våran son är så himla mysig! Strax efter åtta kröp Liam ner i sängen och slocknade på stubinen. Det tar på krafterna att vara på kalas. :-)

Idag är det äntligen fredag, denna vecka har verkligen varit seg så jag ser fram emot att få vara ledig i två dagar. Det är så konstigt när veckorna inte är som vanligt, många är borta på jobbet och det är allmänt segt. Det borde ju vara tvärtom, att man blir pigg av en kortare vecka. Konstigt. Hur som helst blir det skönt med helg!

Nej!

De senaste dagarna har jag rört mig väldigt mycket, tagit flera långpromenader och varit aktiv. Igår kväll gick jag och grannen nästan 5 km och inatt har jag känt av foglossning. Nej nej nej!!! Dags att börja dra ner på tempot kanske?

Nu är jag halvvägs (dvs 19+6).
Hoppas att andra halvan går lika snabbt.


Påsklovet

Vi har haft ett jättebra påsklov, vädret har varit fantastiskt, vi har ätit massor av god mat (och godis) och vi har slappnat av samtidigt som vi har fått en del gjort. Vi har varit ute väldigt mycket, Liam har så mycket kompisar på gården så honom går det ingen nöd på. :-) Jag har bakat en hel massa saker; tre limpor, sex stora "blåbärs-muffins-bakelser" samt en marängtårta tills imorgon då Janne fyller år. Dessutom har vi ätit en sillsmörgåstårta som jag gjorde och som blev jättegod! Förutom det har vi ätit god mat, bland annat en skinkstek (där jag stoppat in torkade körsbär plommon i) med äppelcidersås och pressad potatis (japp, vi bojkottade lamm och åt skinka istället). Janne och Liam har bakat vaniljmuffins. Frysen är ganska fylld med andra ord! :-) Dessutom vet jag inte hur mycket godis vi har ätit, jisses. Tur att vi har rört på oss ganska så mycket. Nu får vi nog äta nyttigt ett tag framöver, förutom imorgon då när Janne fyller år. Då blir det som sagt tårta. :-)

När det var så fint väder passade vi på att vårstäda bilen både invändigt och utvändigt. Det behövdes verkligen, jisses hur den såg ut. Janne har även storstädat badrummet så nu är det skinande blankt (när han städar ordentligt så blir det verkligen verkligen ordentligt städat). Det är skönt att vara ledig och göra en massa praktiska saker samtidigt som det finns massor av tid att slappna av och bara vara.

Lite fina påskbilder på Liam:


 
Liam fick ett påskägg med vindruvor och lite russin. Gissa om han blev glad!


     
Liam ute på gården


 
Liam och pappa bakar muffins!

Och som ni märker fastnar jag inte så bra på kort. :-)

Under påsken fick jag vet att det är totalt tre stycken småbarn på förskolan som ska få syskon i höst. Kul! Vi tre bor nära varandra så det blir kul att kunna umgås under föräldraledigheten, både för oss mammor och för de större barnen som blir 15 timmarsbarn på förskolan i höst (om inte någon blir hemma på heltid så klart, Liam ska i alla fall vara på förskolan 15 timmar/vecka).

Magen den växer hela tiden tycker jag, nu när vi snart är halvvägs i graviditeten börjar jag känna mig gravid "på riktigt". Just nu är magen så där lagomt putig, självklart lär den bli större men jag hoppas att den inte blir alltför stor... Jag försöker hitta några fina sommar-mammakläder att beställa från internet, skulle vara kul att ha någon fin tunika och klänning i sommar. Något som inte smiter åt runt magen och något som man kan känna sig fin i. Vi ska ju resa en del i sommar, både till Örebro och till Kalmar samt till Östersund på släktträff (Jannes sida) och då vore det ju kul att ha något fint på sig. Det är dock inte så himla lätt att hitta något... Mina mammabyxor som jag hade med Liam är än så länge alldeles för stora så just nu bor jag mest i en svart mammakjol som jag köpte på polarn och pyret i början på året (bra basplagg) samt i klänningar (de jag fortfarande kan ha). Jag har två fina mammaklänningar som är jättesköna, en från när jag var gravid med Liam och en som jag köpte i Umeå för ett tag sedan. Det är dock lite jobbigt med kläder när man är gravid, jag vill ha fina kläder samtidigt som jag inte vill köpa så mycket som jag inte kommer att kunna ha sedan. Speciellt inte nu då jag antagligen är gravid för sista gången. Vad då lyxproblem?

Nä, nu har jag surrat nog för idag. Hoppas att ni haft en fin påsk!

Påsklov och vecka 19+0

Yes! Äntligen påsklov! Det ska bli riktigt skönt att vara ledig. Ikväll har vi planerat mat för hela helgen och varit och handlat det som behövdes. Kul att lyxa till det lite under påsken. Det blir bland annat en smörgåstårta (modell mindre), rommackor, skinkstek, ugnsstekt lax med fetaosttäcke och lasagne. Ikväll ska vi mysa i soffan och se på film och äta lite godis och chips. Tänk vad man äter mycket under storhelger, ibland känns det som att det mest handlar om att äta. Nåja, under helgen ska jag även baka lite bröd och frysa in. Förra helgen bakade jag ett grovt filbröd som Janne höjde till skyarna. Han tyckte verkligen om det så jag tänkte baka minst en till limpa och frysa in. Detta bröd var ganska så enkelt att baka, ingen jästid och lätt att röra ihop, vilket gillas.

Magen den växer så det knakar, eller vad säger ni?


Vecka 19+0

Annars då?

Vecka 27 ska vi åka ner och hälsa på Jannes mamma i Kalmar tillsammans med Jannes bror med familj. Idag har vi bokat en stuga som vi ska dela med dem. Blir kul!

Vi har fått en ny spis, tack Ljusdalshem! :-)

Nä, nu är det dags att bänka sig i soffan.

GLAD PÅSK PÅ ER ALLA!


Tankar om ledighet

Igår var det en helt galen dag på jobbet, jag var helt slut när jag kom hem. Hade fem ärenden till nämndens arbetsutskott (två egna och tre som jag föredrog åt min kollega som är ledig) och sedan var jag inblandad i en del komplicerade ärenden som diskuterades flitigt resten av dagen. Idag har jag fyra ärenden till kommunstyrelsen (ett eget och tre som jag ska föredra åt mina kollegor) och det är preliminärt sagt att jag och förvaltningschefen ska få komma in halv två. Dock är det över 550 sidor handlingar till dagens sammanträde så jag undrar om vi ens kommer att hinna föredra våra ärenden. De lär ju hålla på hela dagen och det är en hel del "tyngre" punkter som handlar om ekonomi som de säkert lär diskutera ett bra tag. Nåja, jag sitter redo med mina handlingar så att jag kan gå in och föredra så fort de kallar på mig...

Det är riktigt skönt med två fyradagars veckor, blir skönt med lite extra ledighet. Imorgon ska barnen klä ut sig till påskärringar på förskolan så samtidigt som jag försöker jobba sitter jag och funderar på hur vi ska klä ut Liam. Ser fram emot att få måla fräknar och röda kinder på honom. Ska söka fram ett förkläde och en scarf som han kan ha som hilka. Världens sötaste påskkärring kommer han att vara! :-)

Igår satt vi och planerade hur vi ska lägga semestern i sommar. Jag kan ta semester när jag vill, men Janne måste anpassa sig till hur andra ska vara lediga osv. Det ställer till det lite. Nu har vi dock bestämt att ta semester sista veckan i juni och första veckan i juli, då ska vi åka till Kalmar samt hälsa på kompisar i Örebro. Sedan kommer jag att ta semester i augusti för att vara ledig innan barnet är beräknat och janne kommer att ta semester i början av september när barnet förmodligen har kommit (räknar kallt med att det kommer någorlunda beräknat, även om det inte alls behöver vara så), då kan han även ta pappadagarna i anslutning till semestern och vara ledig hela september. Jannes mamma kommer preliminärt sista veckan i augusti och första veckan i september. Puh! Det är ett himla pusslande och det blir inte riktigt riktigt bra, men jag hoppas att det ordnar sig. Men det blir ju så att vi jobbar ganska mycket under sommaren och är lediga sedan i slutet av sommaren (aug/sep) och det har ju att göra med att barnet är beräknat då.

I påsk måste vi diskutera hur vi ska dela föräldradagarna med det nya barnet. Min chef ska söka vikarie så det är ju bra om han får veta på ett ungefär hur vi har tänkt. Det är helt klart att vi ska dela dagarna (speciellt sedan införandet av jämställdhetsbonus), men hur vi ska göra det är inte klart ännu...

Skeppshult

Jag har varit i stort behov av en ny cykel. Den jag har är både knorrig, vind, sönderslagen och rostig. Den har med nöd och näppe överlevt diverse stöldförsök och vandalisering i samband med brännbollsyran i Umeå (det är ett ganska tufft klimat för cyklar i Umeå) men nu har den nog gjort sitt. Igår besökte vi därför cykelaffären i hopp om att hitta en bra cykel till ett bra pris, och det gjorde vi! Jag är nu stolt ägare till en skeppshultcykel, det är en riktig "kärringcykel" med cykelkorg och allt. Jag är supernöjd! Det är en riktigt stabil cykel som jag tror att jag kommer att ha användning för i många år (som cykelhandlaren sa: "en skeppshultcykel är en livsinvestering, det är cyklarnas rolls-royce"). Dessutom fick jag den till ett riktigt bra pris eftersom det är en utgående modell, snacka om tur. Dessa cyklar är ju annars riktigt dyra men denna fick jag för bara 5300 kr inklusive cykelhjälm. Japp, ni hörde rätt. Jag har köpt cykelhjälm. Usch, jag är egentligen alldeles för fåfäng och pippinett för att använda cykelhjälm. Det är inte alls roligt. Å andra sidan är det nog inte så roligt att slå sönder huvudet så att man blir hjärnskadad/förlamad. Nåja, det är nog mycket en vanesak -jag vill ju använda hjälm för det är ju egentligen det enda riktiga (mitt huvud är alldeles för värdefullt för att inte skydda) men å andra sidan är det ju bara sååå jobbigt. Vi får väl se hur det går, både Janne och Liam använder ju hjälm så varför skulle inte jag kunna göra det? Det skulle vara hemskt om något hände med mig så att jag inte längre kan ta hand om Liam. Fy.

Här är den i alla fall, min skeppshult. En treväxlad retromodell.
På måndag kan jag cykla till jobbet, jippie!


"Mila tycker om..."

Liam gillar att berätta vad han tycker om. I lördags kom han ut till mig i köket och sa så förnuftigt: "Mamma, Mila tycker om glass" (han kan inte säga Liam så han säger Mila). Jag svarade "Jaså, så du tycker om glass?" då nickade han på huvudet och sa "mmm". Han ville liksom göra mig uppmärksam på att han faktiskt tycker om glass. Ja, det slutade faktiskt med att jag gav honom en liten glasspinne. :-)

I helgen när vi var på buspalatset och vi stod i kö för att beställa mat sa han "Mila tycker om pannkaka" jag svarade "Jo du ska få pannkaka, pappa måste bara betala med pengarna och sedan får du äta pannkaka". Då tittade han på mig och sa "Mamma, Mila tycker om pengar". :-)

Igår var det tänkt att vi skulle hälsa på två pojkar på Liams förskola efter middagen, men det körde ihop sig så vi hann inte alls med det. Då berättade jag för Liam att jag hade pratat med Oskars mamma och att vi ska träffa dem på söndag istället. Då sa han "Mila tycker om Oskars mamma". Då svarade jag "Ja, Oskars mamma är snäll och trevlig" och Liam nickade på huvudet så förnuftligt "mmm".

Någon kväll här i veckan när vi pussade honom godnatt och berättade att han skulle få gå på förskolan nästa dag sa han "Mila tycker om förskolan" då sa jag "jaså, vad brukar du göra när du är på förskolan?" då log han med hela ansiktet och sa med glittrande ögon "hoppa!".

Han är så himla gullig när han nickar på huvudet och pratar med en röst som gör att han låter så där extra förnuftig på något sätt. Det är svårt att förklara men han är bara så himla go. Den mest underbara pojken i världen! Vårt hjärtegryn!

Vecka 18+0

Tjohoo, nu har vi snart gått halva tiden. Bebisen sparkar på och jag mår underbart bra. I början av graviditeten kunde jag aldrig tro att jag skulle må så här bra. Det som påminner mig om att jag är gravid är de små härliga sparkarna från magen som känns lite då och då under dagen samt att det börjar bli ganska knepigt med kläder. Annars mår jag verkligen helt utmärkt. Håller tummarna att jag ska slippa foglossning denna gång, har hittills inte kännt några tendenser till att det skulle vara något sådant på gång. Idag ringde jag och bokade ny tid hos MVC, så om tre veckor ska vi träffa barnmorskan och förhoppningsvis får vi då höra hjärtljudet. *mys*

I fredags berättade vi för Liam att han ska bli storebror. Han tyckte nog att det var lite konstigt att mamma har en bebis i magen. "Titta" sa han och drog upp min tröja och jag fick förklara att bebisen inte syns utanpå magen utan bebisen bor inne i magen. Sedan försökte vi förklara på ett enklare sätt, ungefär "När snön smälter och det blir sommar så kommer det en liten bebis som ska bo hos oss. Då kommer bebisen att ha en egen säng precis som Liam har en egen säng". Liam utbrast "MIN säng!" och jag fick försäkra honom om att han kommer att ha sin säng kvar och att bebisen får en egen säng. Då nickade han klokt på huvudet och sa "mmm". Sedan sa vi "bebisen kommer att få en egen stol att ha i bilen så att bebisen kan åka i mamma och pappas bil" då utbrast Liam "jag följa med!". Vi fick försäkra honom att han absolut skulle få följa med och åka i bilen han också. Då nickade han klokt och sa "mmm". Sedan fick han en liten bild från ultraljudet som han placerade på en hylla över hans säng och sa "min bebis". :-) Sötnosen! Sedan har det inte varit så mycket mer diskussioner kring det.