Om två veckor...

...fyller lilltrollet 1 år! Jag kan inte förstå att han snart är 1 år, hur har tiden kunnat gå så snabbt? Våran underbara mysiga goa Vide. Lillskrutten. Snart är han 1 år!

Det har hänt så mycket i Vides utveckling under sommaren så jag vet knappt var jag ska börja. Nu springer han omkring i lägenheten med sin lära gå vagn eller så går han och håller i sig i möbler. Han river ut saker från bokhyllorna, öppnar kökslådor och plockar fram saker, plockar ner skor från skohyllan, stoppar stenar i munnen och han kryper SNABBT! Han har fyra tänder, två framtänder nere och två hörntänder uppe så han ser ut som en liten vampyrbebis. När han var 11 månader slutade jag amma, då kände jag att jag hade ammat färdig. Vide hade nog gärna ammat lite längre men accepterade ändå mitt beslut utan några större protester. Trots att jag hade trappat ner till en amning per dygn fick jag pumpa några gånger för att inte sprängas. Min mjölkproduktion har det aldrig varit något fel på om jag säger så. Nu känns det dock grymt skönt att inte amma längre, skönt att få tillbaka sin kropp. Jag känner mig verkligen nöjd och tacksam över att jag har kunnat amma båda mina barn så pass länge (Liam 10 månader och Vide 11 månader), men den perioden är över nu. Var sak har sin tid.

När vi åkte iväg till semester var Vide inne i en kinkig period. Han fick tänder och påverkades mycket av det; hög feber, dålig i magen och allmänt gnällig. Han var väldigt mammig och pappig och det märkets att det var mycket som hände för honom. Många faser på en gång. Ett utvecklingssprång. Oroliga nätter, fler amningar, trygghetssökande. Och en trött familj som bara försökte härda ut, för vad gör man? Som tur är blev han sig själv igen; glad och mysig och go och framförallt NÖJD. Aldrig långt till skrattet. När vi kom hem löste sig det mesta av sig själv. Amningen trappades ned, läggningarna började gå bra, nätterna bjöd på mer och mer sammanhängande sömn. Vi hade bokstavligt talat hittat hem. Idag har vi inga större problem att lägga honom på kvällen. En av oss tar Liam och läser en bok för honom och en av oss tar Vide och sjunger en sång för honom på sängkanten. Nattningarna brukar ta lika lång tid vilket är ungefär fem minuter och brukar vara avklarade runt halv åtta. Skönt! Hela kvällen för oss själva! Lyx!

Vi har verkligen hittat ett flyt i vardagen. Vi är inne i en nedförsbacke just nu, det är skönt att kunna vila, att kunna sluta trampa, bara rulla och känna vinden blåsa i håret. :-)

Liam har också utvecklats under sommaren. Språkligt har han tagit ett stort språng och använder nu ord som han, honom, deras, vi, oss, henne på rätt sätt. Okej, klart det kan bli fel någon gång men oftast så blir det faktiskt rätt. Det kunde han inte innan sommaren, då blev det oftast fel. Han har börjat berätta historier. Långa påhittade spännande historier. "Mamma, vet du vad jag såg igår?" börjar alltid varje historia. Sedan börjar han berätta historier om drakar, fiskar, vatten, sjöar, hur han simmar, dinosaurier osv. Jag hoppas verkligen att han inte SER allt det där för då blir jag allvarligt talat rädd för hans mentala hälsa. Däremot tror jag att han drömmer, eller rättare sagt VI VET att han drömmer mycket och det är nog därför han säger att han såg alla dom där sakerna. Det är i alla fall min teori. Sedan känns det även som att han har blivit lite mer lugnare sedan vi kom hem och sedan vi varit själva ett tag. Han är ju fortfarande vild, jag menar det är ju Liam vi pratar om, men det är ändå inte på samma sätt som det har varit på. Han har även blivit en rackare på att argumentera och diskutera. Han har argumenterat förut men det har kommit till en ny nivå, man får passa sig vad man säger för det kan komma att användas emot en i ett senare sammanhang. :-)

Våra underbara pojkar. Vide och Liam. Ni är det finaste och mest dyrbara som finns. Vi älskar er så otroligt mycket!

Jag och Janne då? Har vi utvecklats något? Tja är man en familj tycker jag att man hela tiden utvecklas tillsammans, men det är svårare att peka på något hos oss. En sak som har hänt är att vi har lyckats få ihop vardagen på ett bra sätt som rymmer träning för oss båda. Vi har verkligen kommit igång med löpning. Det är den perfekta träningsformen när man har barn, har vi kommit på. Det är ingen tid att passa, man behöver inte åka någonstans, det tar ungefär en halvtimme (om man springer mellan 4-5 km), man kan träna när det passar för hela familjen, man tränar hela kroppen osv. Perfekt med andra ord! Vi har investerat i en träningsmatta så att vi kan stretcha och köra lite styrketränings i anslutning till löparpassen. Igår köpte även Janne ett hantelset så att vi kan styrketräna. Det är så roligt för vi peppar varandra, vi hittar tiden och vi får det att gå ihop med allt annat. Ofta är träningen klar så att vi kan hjälpas åt att lägga pojkarna och ha hela kvällen tillsammans. Nu har jag, förutom löpningen, börjat träna gruppträning (bodypump osv). Härligt att komma igång! Träning ger så mycket energi!

Nu bjuder jag på lite blandande kort från sommaren!


 
Vi har badat mycket på "vår" strand som ligger ett stenkast från våran lägenhet. (Fler strandkort kommer i framtida inlägg, har inte så stor ordning på alla kort just nu...)



En dag flög en fågel in i vårt fönster. Liam fick titta lite på den innan vi lämnade den ifred så att den fick chans att samla ihop sig innan den flög iväg.


   
Vi hälsade på Sara, Stefan och Siri hos Stefans föräldrar. Vi hade en mysig dag och Liam passade så klart på att bada. Vi grillade god mat och hade det trevligt.


Vide har tränat att gå med stöd hela sommaren.


 
Vi har umgåtts med våra vänner.

   
Den första bilden får mig verkligen att le för det är så typiskt Vide (se även den tredje bilden). Han älskar sina ringar och har nästan alltid en i varje hand när han kryper omkring. Det klapprar i golvet när han kryper fram. Han kör in i diverse saker med lära gå vagnen (notera att han håller i en ring i handen även när han går med vagnen), den är ju inte så lätt att svänga med. Men det är ju tur att det tar stopp någon gång så att vi hinner ta kort. :-)



Liam behövde två nya pyjamasar så han fick välja två stycken från H&M katalogen som vi sedan beställde till honom. Jag visade vad som fanns, både de på "tjej-sidorna" och de på "kill-sidorna" och han valde en rosa Hello Kitty pyjamas samt en pyjamas med dinosaurier. Hello Kitty pyjamasen är favoriten just nu. :-)


 
Vi har plockat bär och då krävs det lite fikapauser och kanske även lite godis (ja inte för Vide då så klart) om det skulle råka vara en lördag. :-)


 
En inte helt ovanlig syn hemma hos oss.

 


Semester, sommaren 2010, del 2

Vi har ägnat större delen av helgen åt att plocka bär. Blåbär, svarta vinbär, hallon och lingon har vi fyllt frysen med och mer ska det bli (hoppas vi)! Janne sitter just nu och rensar lingonen medan jag håller koll på traderaauktionerna, skickar vinnarmail och packar sakerna vi har sålt. Bumbon sålde vi idag och förra veckan sålde vi en datorskärm som vi också haft ute på Blocket. Det verkar även som att det finns intressenter till mjukliften. Skönt att bli av med lite saker och kul att få lite extrapengar. :-) Vide sover, han är helt slut efter dagens strapatser som avslutades med ett kvällsbad nere vid "våran" strand. Oj vad han älskar att bada, han kryper rakt ut i vattnet så det gäller att vara med så han inte drunknar. Han gillar också att dricka vatten ur sjön och försöker lapa som en hund. Sötnosen. Liam råkade somna i bilen på väg hem från bärskogen så han lär vara uppe ett tag till, men han leker så bra inne på sitt rum just nu så det gör inget.

Nåja, jag tänkte fortsätta och berätta om våran semester. Vi åkte ju som sagt till Umeå efter att vi hade varit hos min mormor i lite drygt en och en halv vecka. I Umeå bodde vi hos min syster och hennes pojkvän. Vi passade på att bada på ett temprerat utebad (passar bra för jag och Janne som är badkrukor), vi umgicks en hel del med pojkarnas kusiner, vi besökte busplaneten och vi passade på att shoppa en del. Min syster hade fyllt år så jag bjöd henne på middag ute på restaurang. Vi tog först en liten shoppingtur och sedan satte vi oss på en uteservering och drack vin och åt jättegod mat. Det var en varm och härlig kväll, vi satt och surrade en massa och drack var sin cosmopolitan också. Det var jättetrevligt! Vi stannade sex dagar i Umeå (tror jag det var) och hade det så bra så bra! Här kommer lite kort!

     
Dagen vi var på Umelagun var det lite blåsigt. Vi badade ändå, hela familjen utom Vide som passade på att ta en lååång tupplur i vagnen. Sedan var han med och spelade plockepinn. :-)

 
Bollarna på busplaneten var roliga tyckte både Liam och Vide (fast Vide var lite rädd för dem från början). De hade massor av rör som sög upp bollarna för att sedan släppa ner dem från taket från en låda som de hamnade i (svårt att förklara).


 
Vi hälsade på Jannes syster och fick se deras superfina lägenhet! Vi passade på att ta ett familjefoto som blev rätt så bra (tack för hjälpen Malin)!


Ja, det var lite kort från Umeå. Jag vet att det finns människor som inte vill bli utlagda på internet så jag lägger inte ut mer kort från den resan. På vägen hem från Umeå stannade vi på IKEA. Vi hade verkligen jättemycket packning med oss så vi kände oss lite väl optimistiska som trodde, eller snarare hoppades, på att vi skulle få med oss det vi hade tänkt köpa. Vi skulle köpa två skoställ (att ställa på varandra så det rymmer många skor) samt två byråer, en till Liams rum och en till hallen. Vi har haft brist på förvaring så vi var verkligen i desperat behov av dessa saker! Och kan ni tänka er! Vi fick med oss precis allt som vi hade tänkt köpa, ja som ni förstår var det en del småkrafs som ex värmeljus (ett måste nu till hösten) som också fick följa med hem. Möblerna passade jättebra hemma och nu har vi inte alls någon brist på förvaring, faktum är att vi har lådor som fortfarande är tomma. Men de lär nog fyllas tids nog. :-)

Vi kom hem en tisdag och på torsdag, alltså två dagar senare kom Jannes pappa och Diana och hälsade på. Vi hade det jättetrevligt; åt god mat, såg på film, surrade en massa, besökte DollarStore samt gick på Järvzoo. Järvzoo är en helt fantastisk djurpark med nordiska djur. Det låter kanske inte så speciellt men faktum är att jag har inte hört någon som inte har blivit imponerad av detta zoo efter ett besök. Det är något helt utöver det vanliga vilket även Jannes pappa och Diana fick erfara. De var lyriska och Diana pratade om Järvzoo jättemycket och tyckte att det var en jättefin upplevelse och blev nog lite tagen av hur fint och hur speciellt det var (vilket även Jannes pappa blev). Det går inte att förklara, men jag kan bara säga som så att Järvzoo är helt klart den finaste djurparken som jag har varit på! Vi tog med oss egen korv och grillade i en grillstuga som de har där, supermysigt med brasa och tända ljus på borden. Bara det är en upplevelse! Besök Järvzoo om ni har chansen att göra det!

   
Jag hade tyvärr inte så många kort från Järvzoo men kan väl bjuda på dessa i alla fall. :-) Vi hade med oss lite plättar som blev ett perfekt mellanmål till pojkarna under tiden vi tittade på djuren. Vi hade grymt tur och fick se alla djur utom igelkottarna tror jag. :-)

Jannes pappa och Diana åkte hem efter middagen på lördag som för övrigt bestod av en laxpaj med romsås samt en sallad och vitlöksbröd -en middag som Jannes pappa blev alldeles lyrisk av. "Den här maten får 10 poäng av 10" sa han vilket Diana instämde med. Fast efter att de pratat ett tag kom de fram till att även köttfärslimpan som vi hade bjudit på två dagar tidigare fick 10 poäng. Jannes pappa var dock lite skeptiskt till den först eftersom den innehöll oliver, men det var han även till pastasalladen med kidneybönor som det visade sig att han också tyckte om jättemycket. :-) Det är alltid kul att bjuda på "annorlunda" mat och ge gästerna en smakupplevelse av något som de kanske inte vanligtvis äter hemma. Och det gick ju hem hos dem. Vi bjöd även på hemmagjord chokladglass och hemmagjord blåbärsparfait samt en citronlemonad som jag hade gjort och även det var supergott! Det var jätteroligt att ha dem här och vi hoppas att de kommer och hälsar på fler gånger!

Ja, vi har även haft en del semester här hemma i Ljusdal. Men det berättar jag om nästa gång. :-)
 


Psst...

Kolla in mina auktioner på Tradera. Säljer massor av fina barnkläder, bland annat en superfin röd fleecejacka (windstopper) från Polarn och Pyret i mycket fint skick! Bor du här i Ljusdal så slipper du betala frakt.

Jag säljer även en limegrön bumbo och en hoppgunga samt en mjuklift och en sovsäck/åkpåse på Blocket!

Semester, sommaren 2010, del 1

Nu är jag tillbaka efter ett långt blogguppehåll. Jag har haft fem veckors semester och har nu börjat jobba. Vardagen har infunnit sig, men jag trivs lika bra för det! Det är alltid svårt att veta var man ska börja när man inte har bloggat på länge, men jag börjar väl helt enkelt att berätta lite om vår semester!

Fredagen den 9 juli drog vi iväg på vår långa semesterresa. Första stoppet var hos Jannes pappa i Östersund där vi stannade till måndagen. I Östersund blev det en hel del lek på lekplatserna som finns i området där han bor och Janne passade på att ta en utekväll med sina kompisar.

   
En favorit var linbanan vid Vallaskolan, den åkte vi flera gånger!

   
Vide passade på att utforska gräset eller satt och spanade i vagnen.


Självklart blev det en del gungande också.

På måndagen åkte vi vidare upp till min mormor som bor i Bergnäsudden, en liten by som ligger i Arjeplogs kommun. Under veckan droppade det in lite släktingar eftersom mormor hade bjudit in till 70-års kalas i den gamla skolbyggnaden på lördagen. Massor av släktingar var det, och det var så roligt att träffa allihopa! Vi blev verkligen bortskämda med massor av god mat och det var många som ville "låna" pojkarna och hitta på en massa saker så vi fick även lite avlastning. Tyvärr hade vi otur med vädret, det regnade och blåste mycket och dessutom var det SJUKT mycket mygg! Men det hindrade inte oss från att ha en fin semester ändå!

 
Liam fick vara en del på/vid sjön. Det var spännande med flytväst och att åka båt och att vänta på att någon fisk skulle nappa...


Bus med mormor


Vide fick spana från vagnen i tryggt förvar under myggnätet.


Jag fick smaka sufflé för första gången i mitt liv. Mamma gjorde blåbärssufflé till efterrätt en dag och det var bland det godaste jag har ätit någon gång!

 
Liam som hade längtat efter att få fiska med sitt metspö var väldigt tålmodig och väntade och väntade på att någon fisk skulle nappa...


När man fiskar och åker båt blir man ibland hungrig och vad passar då bättre än att grilla korv?


Vide var för det mesta glad och charmade alla med sina mysiga ansiktsuttryck.


Liam passade på att hjälpa gammelmormor att kratta nyklippt gräs. Han fick även till sin stora lycka klippa gräset med min kusin på åkergräsklipparen. Lyckan var total!

   
Vide fick testa strandlivet en gång i sommar och det var i iskalla Storavan (stackarn). Liam fick en liten badmadrass med tittfönster så att han kunde kika ner på bottnen. Den blev en riktig hit! Galningen som simmar lite längre ut är min mamma, jag undrar var jag har fått min badkruke-gen ifrån? Strandlivet vid Storavan var snabbt över pga att det var SJUKT mycket flygfän av alla de slag, mygg, knott, bromsar osv. Inte kul! Dessutom var det som sagt iskallt!

 
Vide passade på att smaka på gräset när tillfälle gavs och tog sig någon tupplur på soffan.


Humöret var det inget fel på!

 
Hur gick det för storfiskarna då?

Ja, det slutade faktiskt med att Liam fick sin första fisk någonsin! En abborre som han fick på sitt alldeles egna metspö! Lyckan var total, oj så stolt han var! Han bar upp fisken till gammelmormor för att visa och han sa bestämt att han skulle minsann äta upp sin alldeles egna fisk. Hon fileade den och sedan fick han äta den till middag. Oj vad han tyckte att det var gott. Och han har berättat för sina kompisar här hemma att han fick en fisk när han fiskade hos gammelmormor. "En abborre" säger han stolt! Och Janne då? Nej, han fick ingen fisk. Men Liams lycka över sin fisk smittade av sig på oss alla, så det gjorde inget av vi andra blev utan... (Mormor hade abborre i frysen så vi fick också smaka på denna gudomligt goda fisk!)

 
Liam med sin första fisk!


Vi stannade hos min mormor i lite drygt en och en halv vecka innan vi åkte vidare till Umeå för att träffa våra syskon och pojkarnas kusiner. Men den resan berättar jag om nästa gång för nu börjar det bli lite sent. Det får bli del 2. :-)