Barnens namn

Det är många som har frågat oss var barnens namn kommer ifrån, vad namnen betyder och varför vi valde just de namn som vi har valt. Detta gäller kanske främst namnet Vide. Jag har egentligen aldrig funderat så mycket på vad namnen betyder eller deras ursprung, vi har valt namnen utifrån vad vi tycker är fint helt enkelt. Men eftersom jag har fått så många frågor så har jag sökt lite information, och nu tycker jag att det är jättekul att veta mer om namnen!

Namnet Vide

När jag var gravid hade vi aldrig någon tanke på att bebisen skulle heta Vide om det blev en pojke. Då var det namnet Viggo som kändes rätt. Faktum är att Vide fick heta Viggo de två första dygnen av hans liv, men trots att Viggo är ett jättefint namn kändes det inte helt rätt. Vi ångrade oss och ändrade namnet till Vide. Vi vet inte riktigt vart vi fått det namnet ifrån, det liksom bara kom till oss när vi fick se våran lilla pojke. Det var helt enkelt en liten Vide som kom till oss!

Vad betyder namnet?

Vide betyder ”skog” eller ”skogen” och finns i många förhistoriska ortnamn. Vide var skogsriket där Odens son, asaguden Vidar, härskade. Där växer gräs och högt ris.

Enligt en tolkning av namnet Vidar betyder namnet ”den vida härskande” enligt en annan ”han från skogen”, ”krigaren från skogen” eller liknande. Vidar är härskare i sitt rike Vide, ”skogslandet”, och beskrivs som tystlåten (han kallas ”Vidar den tyste”) och mycket stark. Han var den näst starkaste av gudarna näst efter Tor och hans främsta kännetecken var hans tjocka sko, gjord av alla läderbitar som blir över från alla skomakare, som inget vapen kan tränga igenom.

Vide betyder också man. Vide har namnsdag den sista augusti i den samiska kalendern.

Antal personer i Sverige som har namnet?

Det finns 43 personer som har efternamnet Vide.
Det finns 55 kvinnor som har förnamnet Vide, av dessa har 24 namnet Vide som tilltalsnamn.
Det finns 627 män som har förnamnet Vide, av dessa har 280 namnet Vide som tilltalsnamn.

Namnet Liam

När jag var gravid första gången var vi helt inne på att barnet skulle heta Liam om det blev en pojke. Vi funderade även på namnet Lukas, men Liam var ändå det namn som vi gillade mest. Och visst var det en liten Liam som bodde i min mage!

Vad betyder namnet?

Liam betyder ”stadig, fast försvare”. Namnet är en irländsk kortform av namnet William som i sin tur är en form av Wilhelm som är uppbyggt av orden ”vilja, önskan” och ”hjälm, skydd” och kan uttydas ungefär ”en önskan av skydd” eller ”skyddande vilja”.

Antal personer i Sverige som har namnet?

Det finns 4 kvinnor som har förnamnet Liam, av dessa har 4 namnet Liam som tilltalsnamn.
Det finns 5 687 män som har förnamnet Liam, av dess har 4 808 namnet Liam som tilltalsnamn.


Nya kort igen!

Det har varit en mysig dag med besök av våra vänner från Örebro. Oj så söt deras dotter är och vilken pratkvarn! En och en halv månad äldre än Vide är hon och redan en riktigt pratkvarn. :-) Jag och Liam bakade ju geisha muffins på morgonen för att ha något att bjuda på och jisses vad goda de blev! Dock hade jag i lite väl mycket smet i formarna så de flöt ut lite trots att formarna stod i en muffinsplåt. Nåja, nästa gång får jag ha mindre smet i varje form. Men goda blev de! Jag kan lägga ut receptet för er som vill, har "snott" receptet från Carros blogg men kan ju lägga ut receptet även i min blogg. :-)

Kanske lite nya kort, tänkte visa lite nytt i hemmet samt kort på våra hjärtegryn så klart. :-)


Inbjudningskorten som jag och Liam pysslade ihop. Han hade lite svårt att klippa ut trianglar men var en fena på att limma fast dem på korten.


I torsdags tyckte jag att det var dags att locka in våren. Jag storstädade köket, bytte gardiner och bytte lampa i fönstret. Vita gardiner är bland det finaste som finns! Och duken som ligger på bordet är faktiskt en gardin, en kort panellängd som jag hittade i tyglådan. Passar perfekt som duk! På bilden skymtar även den fina buketten jag fick av Janne på alla hjärtans dag. Tack älskling!


Håll med att detta ser mycket godare ut än en burk med barnmat. Detta är ingredienserna till Vides storkok som resulterade i många iskubstärningar med köttmos. Lök, morötter, lagerblad och persilja kokar med för att det ska bli lite god smak på köttet. Koka en timme, ta upp köttbitarna och mixa dem. Späd med kokvatten. Klart! Mums för små magar!


Håll med om att tvättmedelsförpackningar är ganska fula. Det är mycket finare att köpa glasburkar från IKEA och dekorera med plastfilm från Colorama. Ett decilitermått i metall från IKEA passar perfekt att mäta upp tvättmedel med. Ett billigt och enkelt sätt att få det lite finare på hyllan i toaletten!

 
Dessa fina plastfat har jag suktat efter länge och för ett tag sedan beställde jag hem två stycken. Ett stort och ett litet. Faten kan användas som trevåningsfat, tvåvåningsfat eller envåningsfat. När de inte används är det bara att stoppa ihop faten så att de knappt tar någon plats alls. Jag är supernöjd!!! Dessa ska fyllas med massor av godsaker till kalaset! Faten heter Babell och kommer från Koziol, beställd från Fröken fräken.


Mina raringar! Marimekko skålar från Iittala som jag köpte i somras. Jag är helt förälskad i dessa skålar och just nu står den ljusgröna inne på byrån i sovrummet och fungerar som en smyckesskål.


Färska kryddor i köket gör mig glad! Måste kolla in Sagaforms örtkrukor, till dess får mina Höganäsfavoriter agera kruka.


 
"Titta vad jag har. Undrar just vad man ska ha dessa till? De är i alla fall roliga, för de rör på sig."


En av favoritböckerna. Passar att läsa och att tugga på -två i en!

 
Gymmar

 
Igår plockade Janne fram hoppgungan och gissa om Vide gillade den! Oj vad vi skrattade åt vår hoppande bebis. Och Liam tyckte det var bra konstigt att han också har hoppat i denna gunga när han var liten. :-)

 
Våran älskade Vide-bus!


Detta är en vanlig syn hemma hos oss. Liam bygger pussel och Vide sitter och tittar på. Liam är noga att ställa upp pusselkartongen så att Vide ser hur pusslet kommer att se ut. :-)


Hur många barn?

Hur många barn vill du ha när du blir stor? Jag har alltid fantiserat om att jag ska ha två barn. Två barn har alltid känts rätt, som en bra siffra. Det mesta i samhället är ju anpassat efter två vuxna och två barn, det är det som är den traditionella kärnfamiljen. Tre barn har alltid känts som att det är för mycket. Tre barn är en barnaskara, en hög med barn. Tre barn medför logistikproblem, det blir trångt i bilen, på resan måste man boka en extrabädd och när man är i lekparken måste man räkna in barnen för att se att alla är med. Tre barn ger en stor familj. Samtidigt kan jag ibland fantisera om att det skulle vara rätt mysigt med tre barn. Så där kaosartat mysigt som jag kan tänka mig att det är i en stor familj. Hela familjen som myser i den trånga soffan på fredagskvällen.

Jag är väldigt nöjd med vår familj som den är nu. Vi har världens finaste söner och just nu finns ingen längtan efter något mer barn. Som tur är måste vi ju inte bestämma oss precis nu, framtiden får utvisa hur det blir i just vår familj. Men jag känner mig ändå så pass "klar" att jag har börjat fundera över vad vi ska göra med alla barnsaker som blir "över" efter att Vide växer. Alla kläder och alla saker. Vi har pratat om detta och bestämt oss för att spara extra fina barnkläder; kläder som förknippas med fina minnen, kläder som är kul att ha kvar till den dagen som vi kanske får barnbarn (eller kanske får ett tredje barn). Det finns inga kläder kvar sedan jag var liten och jag har alltid känt att det skulle ha varit roligt att ha kvar några guldkorn från när jag var liten. Några små klädesplagg som är fulla av minnen. Så det är det vi ska spara. Guldkornen. Resten kommer vi att sälja eller ge bort.

Några av kläderna ligger nu ute på tradera och jag kommer att lägga ut fler eftersom. Ni hittar dem
här, lägg ett bud vettja. :-)


Lite allt möjligt

I torsdags var det dags för BVC besök igen. Nu väger Vide 10 290 g och är 67 cm lång! Det var även utvecklingsbedömning, sprutor och läkarundersökning och han klarade sig fint på samtliga moment. Han fick mycket beröm för att han är så stadig och så "med" och jag fick i vanlig ordning beröm för min supermjölk. :-) Dock tyckte han inte riktigt om sprutorna, men det kan jag ju förstå.

För några dagar sedan, eller var det kanske förra veckan, upptäckte vi att Vide kan sitta själv korta stunder. Och till hans förtjusning upptäckte han, i framåtböjd sittande ställning, sina egna fötter. Oj vad spännande han tyckte att de var. Han tittade och tittade, kände med handen, höll fast, släppte, tittade. Det var ju så roligt med fötterna för de rörde ju på sig! :-) Favoriten på skötbordet är nu att ta tag i båda fötterna och passa på att titta på dem riktigt riktigt ordentligt vilket försvårar blöjbytena lite grann. Men mysigt är det för det är väldigt skrattframkallande när han ligger där och håller i sina fötter och studerar dem. Sötnöt.

Vi har även upptäckt att Vide är en bokmal. En av hans favoritsysselsättningar är nämligen att ligga på mage och läsa böcker. Favoritböckerna är en mjuk tummenbok och en mjuk labanbok. Det är sådana där böcker som man kan vika upp helt och han tokgillar dem. Han ser så koncentrerad ut när han ligger och läser böckerna. Han tar med händerna, studerar, släpper dem och ger ifrån sig ett härligt knorrande ljud. Om de råkar hamna lite för långt bort ser det ut som att han försöker simma till dem, han ligger och balanserar på magen och flaxar med armar och ben och ger ifrån sig ett protestljud, ett litet morrande ljud. Bokmal är vad han är. :-)

När Vide ligger på magen häver han sig upp på armarna, långt långt upp. Det fattas bara att han drar upp knäna under magen så är han i en perfekt krypställning. Han försöker och kämpar på bra, men än så länge tar han sig inte framåt. Han har lyckats ta sig lite bakåt genom att skjuta ifrån med armarna. En kämpe är vad han är. :-)

En av förskollärarna berättade i veckan att hon är grymt imponerad av Liams finmotorik och tålamod vad gäller pysslande. Han är exempelvis helt grym på att lägga pussel. Han kan sitta hur länge som helst och lägga pussel, han är så koncentrerad och verkligen inne i det. Han tittar noga på mönster, söker bitar och tycker att det är superroligt. Det är inget nytt för oss för hemma lägger han också väldigt mycket pussel. Nu för tiden bygger han pussel med 50 och 60 bitar, annars är det för lätt för honom. Hon berättade att barnen hade fått leka med mosaik en dag och Liam hade varit helt uppslukad. Han hade suttit och pysslat för sig själv i över två timmar! Medan de andra barnen snabbt tappade tålamodet satt Liam och la mosaik i olika mönster och färger, provade, bytte, tittade, sökte speciella bitar... Ja helt uppslukad hade han varit. Han är otroligt pysslig, vilket även visade sig när jag och han pysslade ihop inbjudningskort till hans kalas. Oj vad stolt han var när han berättade att han minsann hade gjort korten själv när han delade ut dem. :-) Jag tror minsann att han ska få några pärlplattor och pärlor när han fyller år, det tror jag är en alldeles perfekt present till vår pyssliga kille. Han måste ha ärvt pysselgenen från mig. *stolt* :-)

Vet ni!? Nu är det bara en vecka kvar tills jag börjar jobba. En vecka. Och innan alla som läser ramlar av stolarna (för inte kan man väl börja jobba när barnet är sex månader!!!) så ska jag skynda mig att tillägga att jag ska jobba halvtid. Två och en halv dag i veckan i tre månader. Det känns jättekul, så otroligt otroligt roligt. Jag känner mig så lycklig lottad att jag både kan jobba och vara hemma med våra barn, att vi kan dela och få vara med barnen båda två. Jag tror att det kommer att passa oss och barnen helt perfekt. Jag har för avsikt att fortsätta att amma vilket innebär att jag och Janne och Vide kommer att lunchdejta två dagar i veckan (de två dagar som jag jobbar hela dagar) så att jag ska kunna amma under lunchen. Det kommer nog att fungera super! Jag längtar!

Jag är totalt fängslad av att läsa recept, jag slukar allt jag kommer över. Innan jul började jag att prenumerera på Allt om mat vilket är bland det bästa jag gjort på länge. Lycka är att hitta en rykande färsk mattidning i postlådan bland alla räkningar, det är lyx i vardagen, ett guldkorn. Och visst provar jag/vi många nya maträtter. Jag inspireras verkligen. Jag planerar veckomatlistor, planerar menyer och bak och längtar efter att förverkliga tankarna i köket. Ikväll var det Vide som fick ett ordentligt storkok som resulterade i massor av iskubstärningar med köttmos (nötkött). Han är ju som sagt sex månader snart och då ska han få börja smaka lite kött, fisk och kyckling tillsammans med sina grönsakstärningar (som för övrigt också utökades idag -en påse med iskubstärningar av palsternacka).

På söndag får vi besök av våra fina vänner från Örebro. För att ha något gott att bjuda på ska jag baka geisha muffins (efter recept på Carros blogg) med nutella topping dekorerad med silverkulor! Låter inte det smarrigt så säg! Nästa vecka blir det massor av bak inför kalaset på lördag. Eftersom Liam har en kompis som är allergisk mot mjölkprotein blir det att baka mjölkfritt vilket blir en ny upplevelse för mig. Ingredienser är i alla fall köpta och jag längtar efter att få sätta igång att baka!

Nu är klockan alldeles för mycket så nu ska jag krypa ner i sängen hos min älskling.

God natt!


Jag borde...

...skaffa en ny header. Jag har ju faktiskt två söner nu för tiden och inte bara en. Men det är lite trix och fix med en ny header så det får helt enkelt bli när jag har tid, vilket inte är just nu.

Idag har Liam varit på folktandvården på treårs kontroll. Han hade tjugo tänder som var fina och starka. Eftersom han var så duktig fick han välja en sak från leksakslådan och han valde en jättefin plastring med en blå "pärla" och sedan valde han en svart tandborste. Ringen blev dock inte långlivad, till hans stora stora sorg gick den sönder när han tog med den till en kompis ikväll. De leker inte speciellt stillsamma lekar så att den gick sönder var ju inte direkt oväntat, det var dumt att jag lät honom ta med den. Han har verkligen gråtit över denna ring ikväll så jag måste nästan titta efter en ny när vi åker till leksaksaffären för att köpa födelsedagspresenter till honom. Just det, födelsedag. Nästa vecka fyller han tre år, våran stora stora kille. Jag och Liam har pysslat egna fina inbjudningskort som han har delat ut till sina kompisar idag (han har dock två kvar att dela ut) och jag har suttit och planerat bak och andra saker som behöver köpas. Vi ska börja fira honom redan i helgen då våra kompisar från Örebro kommer och hälsar på. Åh vad vi längtar efter att träffa dem och deras lilla dotter som är två månder åldre än Vide. Liam längtar efter Nellie, deras lilla chihuahua. :-) Sedan ska vi så klart fira honom på torsdagen när han fyller år och nästa helg blir det stora kalaset och då kommer också min syster och hennes kille. Liam pratade med dem i telefonen idag och sa till Kenneth "jag kommer så fort jag kan, jag tar min bil". Han skulle minsann åka iväg själv till Kenneth, han saknar nog honom väldigt mycket. Det är ju Liams stora idol. :-)

Nu är Vide jättearg så det är bäst att han får lite mat tror jag. :-)
 

Magsjuka av värsta slag

Vi har överlevt en vecka och helg med magsjuka av värsta slag. Det började med att Liam spydde natten mot måndag så han fick vara hemma från förskolan så klart. På tisdag trodde vi att det var över men då spydde han igen, både på morgonen och på kvällen. Sedan var han ganska trött och hängig resten av veckan, det märktes att han var påverkad efter magsjukan. På torsdag morgon kände jag mig lite illamående men trodde inte att det skulle bli något mer. Janne åkte på jobbet och ringde hem efter ett morgonmöte, men jag tyckte att det inte var så farligt. Jag skulle nog klara mig. Efter ca två timmar ringde jag tillbaka, då mådde jag så dåligt och hade så himla ont i magen. Det var jätteonda kramper som kom och gick det var hemskt. Janne åkte hem från jobbet och ca en timme efter att han kommit hem började jag spy. Sedan spydde jag ca två gånger i timmen i sex timmar! Hade sådana fruktansvärda kramper och spydde som aldrig förr. Det var hemskt. På fredagen var jag sjukt trött, mådde inte längre dåligt men var så klart helt slut. Janne fick vara hemma på fredag också för jag kunde inte ta hand om pojkarna själv. Resten av helgen har vi varit ganska trötta och mått lite halvdåligt. Igår spydde Vide två gånger på kvällen och det luktade som magsjuke-spya och dessutom har han sovit ganska oroligt inatt. Idag har han varit trött och sovit jättemycket så kanske fick han en liten släng av det också. Dock en väldigt lindrig variant av magsjukan, vilket vi tackar för. Janne har klarat sig helt!

Ett nystädat hem är bland det bästa jag vet. Ett nystädat hem efter magsjuka är snäppet bättre måste jag säga. Sagt och gjort. Igår tog vi en ordentlig storstädning; vädrade ur, luftade täcken och kuddar, bytte sängkläder, tvättade, dammade, skurade osv. Vi är inte riktigt klar med hela hemmet ännu pga att vi var ganska slut efter veckan, men vi är på god väg. Och nu är nog magsjukan över för denna gång!

Ett tecken på att Liam har blivit stor är att han numera kan kontrollera när han spyr. Det sprutar inte längre ut från hans mun utan han känner när det är på gång, går fram till hinken, ropar på någon av oss och spyr sedan. Så otroligt skönt att slippa skura och torka spya varenda gång han spyr! Liam var också så otroligt mån om mig när jag mådde som sämst och spydde en massa, strök mig på ryggen och sa "såja lilla mamma. går det bra? så där, jag tar hand om dig". Han sa flera gånger "mamma, jag tar hand om dig och stryker dig" och var lite bekymrad över att jag var så sjuk. Sötnosen våran.

Och min underbara sambo. Han är underbarast. Han vet att jag tycker att det är jobbigt att spy, speciellt de första gångerna, så han satt hos mig och strök mig på ryggen precis som mamma gjorde med mig när jag var liten. Precis som vi gör med Liam. Är inte det en kärleksförklaring, så säg. Jag älskar dig Janne! Och tänk att vi, just vi, har fått världens underbaraste pojkar.


Nya kort!

Äh, det var ju repris på Simon och Tomas så här kommer lite kort istället. :-)

   
Liam tycker om att måla!


   
Våran Vide-bus!


Vide sträcker ofta ut tungan, så otroligt söt!


De finaste pojkarna i världen!


Precis som storebror gillar Vide att ha snutten över hela ansiktet när han sover (han lägger själv dit den).

   
Lilltrollet

   
Vide gillar att sitta upp i vagnen och titta sig omkring. Liam är sååååå stolt över sin Snow Racer (eller snö-äjsör som han säger) som han fått av farfar.


Sötnosen!


Hudiksvall och magsjuka

Vi har haft en mysig helg med en heldag i Hudiksvall på lördagen. Så kul att träffa lilla Siri, så otroligt liten och söt hon var! Jag kan inte fatta att Liam faktiskt har varit ännu mindre än vad Siri är nu! Det kan tilläggas att det var väldigt stor skillnad mellan Vide och Siri trots att det bara är 2,5 månad emellan dem. Det blir ju så när hon är liten för sin ålder och Vide är stor för sin ålder, men jag är säker på att Siri kommer ikapp så småningom. :-) Det var himla kul att träffa Sara och Stefan också och surra lite, jag och Sara hann även kika lite i affärer vilket alltid är roligt enligt mig. :-) Janne och Liam var och busade massa på Buspalatset, oj vad Liam hade längtat efter det. Innan vi åkte hem beställde vi hem thaimat som var supergod. En helt perfekt dag var det verkligen!

Igår kväll spydde Liam ner hela sängen och han fortsatte att spy några gånger på natten. Dock spydde han bara i sängen första gången, sedan fick vi honom att spy i en hink som vi ställde bredvid sängen. Klockan ett på natten spydde han sista gången men har varit helt däckad hela dagen. Haft feber och varit allmänt hängig. Han har suttit i soffan hela dagen och sett på film, han somnade och sov nästan två timmar mitt på dagen och trots detta bad han om att få gå och lägga sig strax innan halv åtta. Så klart blir han hemma från förskolan imorgon. Vår underbara Liam, det är så jobbigt när barnen är sjuka!

Nu ska jag bänka mig i soffan, ett av mina favoritprogram är "halv åtta hos mig" och sedan blir det Simon och Tomas.

Kort kommer senare.

Dagens lista

Idag är jag och Vide ensamma hemma till klockan fyra. Liam följde med till Jannes jobb idag vilket gör att jag har goda chanser att få något gjort här hemma.

Dagens lista ser ut så här:

- Tvätta Vides "nya" (ärvd från Liam) overall.
- Dammsuga hela lägenheten.
- Förbereda middagen (torsk med äggsås).
- Slå om presenter till sötaste Siriskruttan som vi ska hälsa på imorgon.
- Hämta hjälmen som vi glömde på Liams förskola igår (ett måste på skridskoskolan imorgon).
- Äta lunch (bäst att skriva ner det så jag kommer ihåg det).
- Vattna blommorna (borde egentligen ta mig tid att plantera om de tre stackarna som är halvdöda).
- Snabbstäda toaletten (dvs rengöra toalettstolen, tvättstället och dammsuga golvet).
- Kanske surra lite med syrran på telefon?
- Mysa med sötase Vide-bus så klart! :-)


Jag får väl börja beta av detta så ser jag vad jag hinner.


Äntligen fredag!

 


Gammal?

Häromveckan fick jag ett brev från Transportstyrelsen. Det är dags att förnya mitt körkort då jag har haft det i tio år. I mitten av mars blir det ogiltigt. Tio år! Shit, är jag gammal? Har jag blivit gammal? Hur kan jag ha haft körkort i tio år?

Ett nytt kort är taget och brevet är nu inskickat. Och just det, jag kom precis på att körkort egentligen inte har något med ålder att göra. Inte egentligen. Janne är minsann fyra år äldre och har "bara" haft sitt kort i två och ett halvt år. Jag kan gott vänta åtminstone två år till innan jag behöver oroa mig för åldersnoja.

Två år till trettio.


Mosa till småfolket

Nu när Vide har börjat med smakportioner har jag lånat de omtalade "mosböckerna" på biblioteket. Den första mosboken är en pekbok för barnen som bland annat visar olika grönsaker och frukter. Den andra mosboken blev snabbt en favorit hos mig för i den finns det massor av enkla och bra recept, allt från de första mosade smakportionerna till de lite mindre mosade rätterna som passar en lite äldre bebis. Förutom recept finns det en hel del tips och råd, ja allt som man egentligen behöver veta innan man sätter igång och mosa. :-) I vår frys finns nu frysta tärningar av majs och gröna ärtor (iskubsformen är perfekt att frysa in mosad mat i för att sedan trycka ut mattärningarna i en fryspåse) och jag längtar verkligen tills det blir dags att prova de lite roligare rätterna. Vad sägs om äppelpäpplig rotfruktsgryta, mini-moussaka, lillens linsgryta, minsta lilla svamprisotton, marockans minipippi, fisksås a´ la reggio emilia eller varför inte rosenbullar eller bebisriddare? Varför tog jag mig aldrig för att läsa mosböckerna när Liam var liten? Det är ju så otroligt kul att läsa recept och att laga mat!

Ni med småttingar -låna (eller köp) och inspireras!


Bild från
adlibris.se

En underbar dag!

I torsdags vägde vi lillfisen och det går ju inte någon direkt nöd på honom om vi säger så. Endast 4,5 månad gammal väger han nu 9845 g och är 68 cm lång. Han hade gått upp nästan 1,5 kg på en och en halv månad, vårat lilltroll. Jag berättade på BVC att det var många släktingar som kommenterat hans vikt under julen och många som frågat "vad säger de på BVC då?" och de svarade "vi säger ingenting!". Eftersom han enbart har ätit bröstmjölk så är det inget farligt, om han däremot hade ätit ersättning så hade de kanske sagt något (han har inte ätit en endaste droppe ersättning). De tycker bara att han är charmig, go och mysig och är inte ett endaste dugg orolig för hans vikt. Det är inte vi heller och det känns så klart skönt att de är av samma åsikt på BVC. Hur som helst. I helgen plockade jag fram storlek 80 till honom, hoppas att han kan ha den storleken några månader!

Liam är inne i en grymt jobbig period just nu, han är bråkig och provocerande och allmänt jobbig. Han kan vara jättearg ena stunden och jätteledsen en stund senare. Det är väldigt jobbigt, inte minst att tycka att ens barn är jobbigt. Vi har fått välja konflikter, försöka att inte falla för hans provocerande och ge honom uppmärksamhet så han känner att vi inte glömt bort honom. Vi har pratat med personalen på förskolan om det faktum att han är ganska bråkig, vår rädsla är att hans självbild ska bli "bråkig" om det fokuseras för mycket på det. Han har nämligen pratat väldigt mycket om att han är bråkig på förskolan så vår rädsla är att de fokuserar för mycket på det. Det har varit många jobbiga dagar och vissa gånger känner jag att jag skulle kunna sälja honom för att han är så otroligt jobbig. Men bara genom att jag och Janne har pratat om hur vi ska bemöta honom och genom att vi pratat med personalen på förskolan så känns situationen genast lättare. Det känns som att vi kanske har hittat en väg ut. Och idag har vi haft en helt fantastisk dag jag och Liam! Allt har verkligen varit så mysigt, han har varit så lätt att ha att göra med, så glad och mysig. Det har inte varit några konflikter utan allt har varit underbart faktiskt. Vi har spelat spel, dukat upp gott mellanmål, byggt pussel, myst i soffan framför en film. Jag åkte iväg med honom på Bamse-gympa ikväll och det gick så bra när vi skulle åka hem. Jag hade packat ner en banan och lite russin som han fick efter gympan och det var fler föräldrar som hade med sig frukt -en mycket bra idé för att få barnen att varva ner. Det gick så bra! Jag var helt överlycklig när jag kom hem och när han gick och la sig så kände jag bara VILKEN HÄRLIG DAG! Vilken underbart härlig och mysig pojke Liam är! Det är rïktigt skönt att ha en sån här bra dag när det har varit många jobbiga dagar.

Som tur är är Liam väldigt snäll och söt mot lillebror. Han tycker nog att Vide blir roligare och roligare ju större han blir. Vi har fått börja sära dem vid middagsbordet för att de bara sitter och leker med varandra, eller Liam flamsar runt så att Vide tokskrattar i sin stol och då fortsätter ju så klart Liam att busa med Vide och glömmer bort att äta. Vide diggar verkligen sin storebror och skrattar mest hela tiden oavsett vad Liam gör. Den senaste veckan har det hänt mycket med Vide, han har blivit mer aktiv än förut och lyckas snurra och rotera så att han hamnar på golvet en bit från filten. Helt otroligt vad barn lyckas med, jag lägger ner honom på rygg och så vips ligger han någon helt annanstans och på ett helt annat sätt (exempelvis att fötterna är åt det hållet som huvudet låg mot). Han har också börjat jollra på ett annat sätt, han har flera nya ljud som han "pratar" med. Det låter nästan som att han säger meningar, det låter som en språkmelodi, fast på bebisspråk förståss. Och så gillar han att "prutta" med munnen. Gopojken! Tänk vad stor han har blivit vårt lilla troll.


Imorgon blir det lunch med några kollegor! Nu blir det att sova!