En kortis!

Det gick bara bra hos barnmorskan igår. Sf-måttet följer kurvan och är lika stort som det var med Liam i samma vecka, alltså 24 cm. Fick även höra de mysiga hjärtljuden, det är höjdpunkten vid varje besök! :-) Pyret har börjat sparka ordentligt nu. Ibland buktar magen ut åt ett håll och det känns tydligt att det är något hårt som trycks ut från magen. Det gör ganska ont ibland, men samtidigt är det lite mysigt. :-)

Idag har jag varit i Falun hela dagen på möte med vägverket. Jag är trött och har ont i hela kroppen efter att ha suttit väldigt mycket. Blir skönt att sträcka ut kroppen i soffan till Grey's anatomy. Den bästa serien ever!


Våran underbaring -älskade älskade Liam

Ändrad tid

Barnmorskan ringde och ville ändra tid för MVC-besöket till imorgon så jag får vänta till imorgon med att lyssna på hjärtljud och mäta magen. Jag hade verkligen sett fram emot att få göra detta idag, men imorgon är ju inte så långt borta så jag klarar mig nog... :-)

Barnens dag

Idag har vi varit i folkparken på "Barnens Dag". Det var jättemycket aktiviteter för barnen, allt gratis, och ett otroligt fint väder. Liam fick bland annat se en polisbil och en brandbil som de hade öppna för visning för alla barn. Han fick även rida på en liten ponny, äta glass och busa runt med andra barn. Han var helnöjd! Han var så trött när vi skulle åka hem så han somnade direkt i bilen.

Ikväll har vi grillat korv och sorterat cd- och dvd-skivor i vårt nya skåp. Nu ska jag plocka fram färsk ananas och passionsfrukt och sätta mig och smaska i soffan. Först ska ni få lite bilder!

     
Liam fick rida en liten ponny och det var jättespännande!


Alla barn fick en glass!

       
Magen vecka 26 (25+3), th gravid med Liam i vecka 26 (25+0)

Magen har vuxit en hel del sedan förra kortet jag la ut. Visst ser magen större ut nu än när jag var gravid med Liam? Imorgon ska jag till MVC och kommer då att få mäta sf-måttet för första gången. Blir spännande att jämföra med förra graviditeten, måste kika i journalen vad sf-måttet var i denna vecka med Liam. Det börjar i alla fall kännas att jag är gravid, minst sagt.


Ensamma hemma

Igår var jag och Liam ensamma hemma större delen av dagen eftersom Janne spelade fotbollsmatch utanför Hudiksvall. När han åkte gick vi ut på en promenad för att posta brev, sedan hade jag tänkt att vi skulle köpa var sin glass och smaska på. Planerna förändrades dock när det började regna ganska snabbt efter att vi gått. Vi postade brevet sedan skyndade vi oss hemåt i en väldig fart. Det fick bli en innemysdag med lite spel, tågbanebyggande och lite filmmys. Det är så roligt att Liam har börjat spela spel. Han fick ett spel av sin faster i julklapp som har varit lite svårt för honom så vi har haft det undanstoppat i en garderob. Nu har vi dock plockat fram det och Liam tycker att det är så kul! Det heter "bytt är bytt -sköldpaddornas sköldbytarspel" och är ett väldigt enkelt och roligt spel. Kan rekommenderas som ett första spel för småttingar.

Efter middagen (som för övrigt var supergod enligt både mig och Liam -laxpirog med romsås) gick vi ut och lekte lite med barnen på gården. En liten flicka ramlade ner för rutchkanan men togs emot av sin mamma, hon gjorde sig inte illa utan det gick bara bra. Detta pratade dock Liam om hela kvällen efter att vi gått in. Efter att han hade badad så pratade vi en lång stund om att hon hade ramlat ner för rutchkanan och att hennes mamma hjälpte henne och att det hade gått bra. Liam sa "Mila, mamma, pappa hjälpa bäbis inte ramla ner ruskanan" och "Mamma, pappa hjälpa Mila inte ramla ner ruskanan". Vi kom överens att vi skulle hjälpas åt så att bebisen inte ramlar ner för rutchkanan och att Liam inte heller ramlar ner för rutchkanan. Detta pratade han om nu på morgonen också så det verkar vara något som oroar honom. Lillskrutten.

Han har även pratat om att han ska köra moped när han blir stor, köra moped med storpojkarna. Det är nämligen några äldra killar på gården som kör moped varav en moped står parkerad på gården och som Liam är såååå fascinerad av. Vi har sagt att man måste vara stor för att få köra moped så Liam går och säger att han ska köra moped när han blir stor! Jag har även talat om att vi måste spara pengar för att kunna köpa en moped eftersom de kostar mycket pengar. Då funderade han ett tag och sa "Mila spara pengar sparbössan". Ja, han har ju faktiskt två sparbössor som han sparar pengar i och nu verkar han ha bestäm vad dessa pengar ska gå till. :-) Han är så himla söt och förstår så otroligt mycket. Han är så klok våran lillpojke! Igår sa han dessutom att bebisen ska få åka bakom honom på mopeden. :-) Jag tror att han längtar efter att bli storebror!



Stora magen

Stonk, stön, pust. Idag känner jag mig verkligen höggravid. Allt är tungt och jag blir anfådd av minsta lilla sak. Magen spänner så mycket att det känns som att den ska sprängas. Jag måste luta mig bakåt för att kunna andas. Dumt nog tog jag byxor idag, det är så himla oskönt med byxor. Allt blir jobbigare med byxor. Det trycker och känns allmänt obehagligt. Pyret verkar inte heller gilla att jag har på mig byxor utan sparkar frenetiskt, nästan som en protest. Stora härliga mjukisbyxor går bra men jeans är det värre med. Usch. Nä, klänning eller kjol ska det vara. Då känner jag mig smidigare, magen framhävs på ett fint sätt och får fritt spelrum. Ingentin som trycker. Jag minns inte att det var så här obehagligt med byxor när jag väntade Liam, men detta barn verkar ligga på ett helt annat sätt. Sparkarna är långt ner i magen och rörelserna känns helt annorlunda. Det är skillnad. Konstigt att det kan vara så stor skillnad, eller är det bara jag som har glömt bort känslan?

Magen spänner och allt känns jobbigt. Jag längtar efter min vanliga kropp, min smala kropp, min smidiga kropp. Jag vet att den jobbigaste delen av graviditeten är framför mig. Den tunga, långa, jobbiga tiden. Det här är bara början. Jag vet det så väl. Det här är bara början. Men jag vet också att det är värt att gå igenom allt detta. Jag vet vad som väntar. Det är värt det. Så otroligt mycket värt.

Nu är det bara att härda ut tills jag kommer hem och får byta om till mjukisbyxor och en stor härlig t-shirt. Att få lägga sig ett tag. Imorgon är en ny dag. Och imorgon blir det klänning igen!

VAB och lugn helg

Den stressiga veckan slutade med två VAB-dagar på torsdagen och fredagen, lilltussen fick nämligen magsjuka. Janne var hemma på torsdagen och jag på fredagen. Tack och lov var det ingen långvarig magsjuka han råkade ut för. Han spydde bara två gånger varav den sista gången var klockan åtta på fredagmorgonen. Skönt att det gick över snabbt. Jag tycker att han råkar ut för magsjuka väldigt ofta, våran lillpojke. Igår tog vi det bara lugnt hela dagen, dels var Liam ganska trött, dels var vi helt slut efter den hektiska veckan. Vi lagade god mat och satt mest i soffan och goade hela familjen. *mys*

Idag har jag målat ett lager på bokhyllan. Vi insåg att det behövde slipas en del sedan grundfärgen hade målats så vi har ägnat mycket jobb åt grunden inför fortsättningen. Det var nog rätt smart. Det blir så himla fint! Nu är det bara ett lager kvar (förhoppningsvis) så snart snart. Då har vi dock den stora bokhyllan kvar... Måste erkänna att det är rätt tråkigt att måla för att inte tala om att det är svårt! Reslultatet blir i alla fall bra så det är väl värt det i slutändan hoppas jag!

Liam har fått grymt mycket nya kläder den senaste tiden, alla hans kläder blev för små på en gång. :-) Nu har han i alla fall kläder så han klarar sig och dessutom skor så han klarar sig i sommar/höst. Ett par foppa-tofflor och ett par snygga tennisskor blev det.

   
Testar den nya jackan och de nya skorna

 
Finaste!

När vi var på IKEA så köpte vi en ny stol till Liam som vi skruvade ihop i helgen. Han blev superglad! Nu pratar han om att bebisen ska få låna hans gamla stol och har till och med planerat var bebisen ska sitta vid bordet. Bredvid honom så klart. Sötnosen! :-) Han pratar faktiskt mer och mer om bebisen. Bland annat att bebisen ska bygga pussel med honom och sparka fotboll med honom. Vi försöker förklara att bebisen kommer att vara jätteliten och att det kommer att dröja ett tag innan h*n kommer att kunna vara med och leka. Men det är inte så lätt att förstå för en liten kille på två år. :-)


Kort uppdatering

Som ni förstod av mitt förra inlägg så är veckan helt fullspäckad, därför hinner jag inte ägna mig så mycket åt bloggen eller hemmet. Den ena bokhyllan står fortfarande grundmålad i tv-rummet, ska försöka hinna måla ett lager imorgonkväll. Igår monterade vi ihop ett stort cd- och dvd-skåp som nu står inne i ett hörn i tv-rummet och väntar på sin rätta placering som vi fortfarande är osäker på var den är. Svårt att se helheten när allt är huller om buller. Vi måste även försöka få tag i en fåtölj som vi hade tänkt köpa från IKEA som dock var slut när vi var där i helgen. Kanske går att beställa med någon eller så, vi får se. Annars får vi köpa den när vi åker på vår resa i sommar, kan ju köpa den på vägen hem. Vill så gärna ha en fåtölj och den kommer även att vara viktig för hela känslan i tv-rummet. Några hyllor ska upp på väggen, det kanske hinns med i helgen om vi har tur. Nya planscher ska sättas in i de stora fina ramarna som min morfar har gjort, vi vet på ett ungefär vad vi vill ha men måste bestämma oss och beställa dem. Nya snygga pärmar ska inhandlas och ställas i den snart ommålade bokhyllan. Och flera andra saker ska göras. Fullt upp alltså -men så grymt roligt! :-)

Har lämnat in en hel del saker som vi vill bli av med till en affär här i Ljusdal som säljer det åt oss. Dessutom har jag sålt lite saker på tradera. Vi har redan fått "ut" en del pengar från försäljningen. Kul att kunna använda dessa pengar till att inreda tv-rummet så det blir fräscht och fint! Vi har ju tänkt gå igenom vårt förråd i sommar så jag antar att det blir mer saker som vi kan lämna in till försäljning. :-)

Vardag igen

Åter till vardagen efter en fullspäckad och trevlig helg. Vi har haft fullt upp hela tiden, men vi har verkligen haft kul så det går ingen nöd på oss.

Festen i fredags var lika rolig som jag hade förväntat mig, till och med ännu roligare. Mina kollegor hade fixat så himla bra med allting, allt var verkligen lyckat. Som jag sagt tidigare så är det sånt härligt gäng här på jobbet, man känner sig verkligen hemma i gruppen -det är så härlig gemenskap och vi har det så himla kul tillsammans. Halv tolv cyklade jag hemåt; nöjd, glad och trött. De andra som var kvar höll ut till strax efter tolv.

På lördagen steg vi upp rätt så tidigt (tja det är ju Liam som betämmer när det är dags att stiga upp, vanligtvis kring halv sju) och åkte sedan iväg på fm för att bland annat handla en present till Liams kompis. Vi körde även förbi en målaraffär och handlade diverse för att kunna måla om våra bokhyllor. De ska bli vita och det kommer att bli så himla fint! Kalaset var trevligt (även om jag var rätt trött) och bjöd på massor av gott fika. De hade gjort en helt otrolig tårta! Jag och Junis mamma hade dock lyckats köpa likadan present till födelsedagsbarnet... På lördagskvällen grundmålade vi den ena bokhyllan (vi tar en åt gången) och har tänkt måla klart den så snabbt det finns tid...

Söndagen spenderade jag och Janne på Birsta i Sundsvall medan Liam hälsade på Sara och Stefan i Hudiksvall. Liam hade haft skoj hela dagen och busat på som vanligt. De hade varit ute mycket och Liam hade fått god mat. Det var inget problem att lämna honom hos dem för han såg verkligen fram emot att få vara där, det märkes. Vi berättade ju för honom för flera dagar sedan om att han skulle få vara där så han tyckte det var jättespännande. Jag och Janne hade istället en mycket trevlig dag på Birsta. Vi tog det lugnt och strosade omkring hand i hand i affärerna och handlade fina saker till hemmet. Det kommer att bli så himla fint i vårat tv-rum när det är klart!

Den här veckan är helt fullspäckad! Ikväll har Janne både kvällsmöte och träning så han kommer hem kring nio ikväll. Imorgonkväll är det föräldramöte på Liams förskola och på onsdag har jag samrådsmöte på kvällen och kommer hem mellan klockan åtta och nio på kvällen. På torsdag är det möte hela dagen med andra kommuner i Hälsingland, vi ska vara värdkommun så jag och två kollegor ska hålla i mötet och förbereda en del. Kul! Fullspäckat som sagt, men otroligt roligt!

Lyckliga jag!

Det är en fantastisk fredag!
 
Jag är glad och sprallig och inser hur otroligt mycket jag trivs på jobbet, både med arbetsuppgifter och kollegor, och med mitt liv rent allmänt! Jag är lycklig, mår bra och har det så himla bra. Är man så lycklig som jag är ska man nästan skämmas, det är i alla fall inget som man ska tala högt om i dagens samhälle om man ska se till jantelagen och alla negativa tankar som finns överallt. Men det skiter jag i för jag är så jäkla lycklig och skäms inte ett endaste dugg för det! Så det så!

Idag ska vi ha personalfest med start klockan 17. Det blir catering och massa skojiga saker med underbara kollegor. Självklart alkoholfritt för min del, men jag har beställt alkoholfri cider och mineralvatten med citron så det går ingen nöd på mig. :-)

Efter kvällens fest väntar andra spännande saker resten av helgen som jag också ser fram emot. Imorgon kalas hos Liams grannkompis och på söndag en resa till Sundsvall (Birsta) för shopping. Liam ska få vara i Hudiksvall hos Sara och Stefan på söndag och ser fram emot det. Han pratar om att han ska vara hos Sara och Stefan och äta där och sen kommer mamma och pappa och hämtar honom. Sötnosen.

Trevlig helg på er!

Vilja och envishet

Liam har en mycket mycket stark vilja. Han är dessutom väldigt envis. Just nu är han inne i en ganska påfrestande period där han uttrycker sin vilja och envishet väldigt mycket. Han börjar alltid med att vägra, vad det än är så vägrar han. Han vägrar att byta blöja, vägrar att äta, vägrar att borsta tänderna, vägrar att klä på sig, vägrar att klä av sig, vägrar att gå in om han är ute, vägrar att tvätta händerna när han är smutsig osv. Hans utgångspunkt är alltid att vägra och sen se vad som händer, typ. Och det kan vara extremt påfrestande. "NEJ!" skriker han rakt upp i våra ansikten som en fräsande kattunge.

Vissa saker gör det ju inget att han vägrar, om han exempelvis vägrar att klä på sig en lördagsmorgon så fine. Då är vi inne, det är inte mer med det. Det funkar ju dock inte när det är vardagsmorgon och vi ska till förskolan, då måste han ju klä på sig innan han går ut - det blir ju knepigt att gå iväg enbart i blöja till förskolan. Det är också knepigt att inte byta blöjan om den behöver bytas eller vägra gå in på kvällen när han är ute och leker. Det leder väldigt ofta till förhandlingar/konflikter där vi lugnt och stilla börjar med att förklara konsekvenserna om vi exempelvis inte tar på kläder innan vi går till förskolan. "Det regnar ute/är kallt osv och du kan börja frysa om du inte har kläderna på dig". Liam lyssnar och skriker än en gång "NEJ!" rakt upp i ansiktet på mig/janne, kanske mest för att se vad som händer för han förstår ju faktiskt vad vi säger. Då blir det ofta att jag försöker med "Mamma ska ju också ha på sig kläder när vi går ut, annars fryser mamma med". Liam lyssnar och skriker än en gång "NEJ!" och springer sedan iväg. *suck* Vad gör man? Ja ofta slutar det ju med att man måste hämta honom, sätta honom i knät och ta på honom kläderna trots att han sparkar och protesterar. Inget roligt alls.

Jag har testat lite olika trix för att exempelvis underlätta klädpåtagningen. Jag har provat med att han själv får välja och plocka fram kläder från garderoben, eller lägga fram kläder så han själv får ta på sig dem eller själv be om hjälp. Nu de senaste dagarna har jag testat med att direkt när han stiger upp på morgonen, alldeles nyvaken och sömnig, byta blöja och klä på honom på en gång. Då är han så pass nyvaken att han inte orkar protestera och då går det bra! Men detta eviga trixande och lirkande kan vara väldigt påfrestande. Vissa dagar har man hur mycket tålamod som helst och vissa dagar har man mindre tålamod. Och så funderar man ofta "Är jag för hård nu/är jag för "snäll" nu". Det här med gränsdragning är inte helt lätt. Jag förstår ju varför Liam testar gränser, han är inte dum eller elak utan han testar för att se reaktioner och konsekvenser. För att lära sig och för att förstå. Han testar för att han vill klara av saker själv, han vill göra saker och ting på sitt sätt. Och det är ju viktigt att han får göra saker själv (även om det är ungefär tre gånger så omständigt och tar tre gånger så lång tid som om vi hjälper honom). Det är ju helt naturligt och jag är så oerhört glad för att han har en stark vilja och för att han är envis, även om det ibland är jobbigt. Men vem har sagt att det alltid ska vara enkelt att vara förälder? Han är ju trots allt bäst i världen, våran fräsande lilla kattunge. :-)

PS. På förskolan har de en ganska tuff period nu då alla småttingar uttrycker sina starka viljor samtidigt och ständigt hamnar i konflikter med varandra.

Längtan

Du har 120 dagar kvar till beräknad förlossning. Tiden går snabbt vilket är bra eftersom jag bara längtar mer och mer på att få träffa lilla pyret i magen. Det sparkar mer och mer, fortfarande långt ner i magen men med allt större kraft. Jag har redan börjat boa, inhandla och planera för ankomsten -åtminstonde i tanken. På något konstigt sätt tror jag fortfarande att det är en kille, trots att det är 85 procents chans att det är en tjej. Min hjärna kan bara tänka att det kommer att bli en pojke som är som Liam, en annan del av min hjärna förstår så klart att det antagligen inte kommer att bli så. Även om det blir en pojke så kommer det att vara en helt egen liten person som inte alls behöver vara lik Liam (i alla fall inte till personligheten). Jag är så otroligt spänd på att få träffa den lilla människan som ska bli en del av vår familj, så spänd inför det första mötet. Som tur är kan min hjärna endast tänka att förlossningen kommer att bli minst lika lätt som med Liam, fast troligtvis ännu lättare. Jag gruvar mig verkligen inte något som helst inför förlossningen, jag räknar liksom med att det kommer att gå bra. Att det blir en enkel match. Och det är väl tur att jag har den inställningen. Det enda som är lite gruvsamt är att vi har en timmes bilfärd till förlossningen den här gången, fast det är inte något jag tänker på så mycket egentligen.

Vissa dagar känner jag foglossningssmärtor, andra dagar kan jag röra mig precis som vanligt. Jag har vaknat några gånger på nätterna (tror det är totalt tre gånger) och haft kramp i vänster vad. Det har gjort jäkligt ont i några sekunder innan smärtan har försvunnit. Det kan jag leva med, det är inget som besvärar mig speciellt mycket. Jag känner mig ofta kissnödig och får springa på toaletten ganska mycket, var det så förra graviditeten? När jag sitter ned måste jag luta mig bakåt för att magen inte ska tryckas på ett obehagligt sätt, så var det även förra gången.

Sammanfattningsvis
Jag mår bra och jag längtar!

Majbrasa, shopping och sommarvärme!

Vi har verkligen haft sommarvärme i helgen. Björkarna har i princip slagit ut och alla gator är sopade. Härligt! I torsdags cyklade vi iväg till hembygdsgården för att titta på majbrasan. Liam tyckte det var jättespännande och träffade en hel del kompisar att leka med. Efter att vi tittat ett tag på brasan så sprang barnen iväg för att busa på den jättestora gräsmattan medan vi föräldrar stod och pratade en massa. Förutom Janne som lekte och jagade barnen så att de kiknade av skratt. På fredagen var vi ute på gården hela dagen. Liam lekte med alla sina grannar och på eftermiddagen tog Janne ut vatten i en stor hink som de fick leka med. Vilken lycka! Vi har ätit ute i princip varenda dag, både lunch och middag. Det är så mysigt att ha en uteplats och jag planerar en del planteringar till sommaren. I sovrumsfönstret står det några smultronplantor som jag har drivit upp från frön (!) (vi får väl se hur det går med dem, de är inte så stora ännu) sedan har jag tänkt köpa någon perenn samt någon fin blomma att ha på utebordet. På framsidan har jag planterat penséer än så länge.

Igår åkte vi till Hudiksvall för att shoppa och leka på buspalatset. Det blev en del kläder och leksaker till Liam samt två tröjor till Janne. Vi träffade även våra kompisar som bor där, vi lunchade tillsammans och strosade omkring tillsammans i affärer. Nästa helg planerar jag och Janne en resa till Sundsvall och Birsta, då ska Liam få vara hos våra Hudiksvalls-kompisar och det ska nog gå bra. Jag är så otroligt inredningssugen och har så mycket planer för vardagsrummet. Vi har fixat ganska mycket med sovrummen och köket så nu är det vardagsrummets tur! Vi ska bland annat måla våra bokhyllor vita, köpa en ny matta och ett cd- och dvdskåp samt lite annat smått och gott. Det kommer ett bli jättefint! Jag har börjat fundera lite på möblering när lilla pyret kommer, hur vi ska få spjälsängen att rymmas i sovrummet osv. Jag är som sagt verkligen inne i en inredningsperiod nu! Synd bara att vi bor i hyreslägenhet, tänk om man hade ett eget hus då kunde vi göra lite mer! Men den drömmen ska väl också slå in tids nog! :-)

Nu ska vi äta äppelpaj med marsansås och en stor kopp te och titta på Grey's anatomy (vi köpte boxen med andra säsongen förra veckan). 



Liam älskar att gunga!