Sparkelispark

Liten har börjat sparkas nu, sparkas så att det känns i handen när man håller den på magen. Janne fick känna i fredags och sedan har det sparkats varje dag. Det är främst på kvällen när jag sätter/lägger mig ner då känner jag små sparkar. Det är så mysigt! Barnmorskan sa ju i fredags att hon tror att det är en flicka, konstigt nog tror jag ändå att det är en pojke, jag vet inte varför men jag tror det. Kanske är det för att vi redan har en pojke, det är det enda jag kan relatera till. Nu spelar det ju ingen som helst roll om det är en flicka eller en pojke, men jag tycker att det är så spännande att tänka på det ändå. Nåja, tiden lär utvisa vad det är för liten filur som bor i min mage och oavsett vad det är så kommer vi att bli så otroligt glada! Vi längtar!

Ultraljud

Nu har vi varit på ultraljud, äntligen fick vi se lilla pyret! Det var ett mycket livligt barn som sprattlade omkring i magen. Allt såg bra ut och vi fick se uppvisning i form av kullerbytta och en hel del sprattlande med armar och ben. Kanske försökte den hälsa till oss? Moderkakan sitter mot ryggen så barnmorskan sa att när sparkarna kommer igång så kommer de att kännas väldigt tydligt utanpå magen. Jag minns inte alls hur moderkakan satt med Liam, kanske står det i MVC-journalen? Måste kolla när jag kommer hem. Hon försökte även se vad det är för kön och tyckte att det såg ut som en flicka, hon sa att hon till 85 procent tror att det är en flicka så kanske får Liam en lillasyster? Åh vad spännande det är! Vi fick även ett nytt bf-datum, nu är pyret beräknat till den 2 september istället. Fast jag tror och hoppas att det blir ett augustibarn.

Det känns verkligen så himla bra nu, vi är så lyckliga att allt såg bra ut. Åh vad jag längtar att få träffa vårt lilla pyr!

Klargörande

Äntligen är det torsdag. Jag har verkligen sett fram emot slutet av denna vecka! Idag utvecklingssamtal på förskolan, imorgon ultraljud i Hudiksvall och på lördag bio i Hudiksvall. Många höjdpunkter med andra ord!

Lilla pyret i min mage gör sig mer tillkänna för var dag som går, jag känner mer och mer rörelser men fortfarande är de inte så starka. Jag har ännu inte känt någon spark på utsidan av magen och rörelserna jag känner i magen är fortfarande ganska svaga. De säger ju att man ofta brukar känna rörelser/sparkar tidigare med andra barnet men det verkar inte stämma för mig. Visserligen kanske jag kände de allra första rörelserna tidigare men den första sparken blir nog ungefär vid samma tidpunkt som med Liam (dvs i början av vecka 19). Tanken att något inte är som det ska vara har slagit mig men å andra sidan så kan det lika gärna vara helt normalt. Vad jag har förstått så beror det ju till ganska stor det på hur moderkakan ligger. Imorgon får vi äntligen se liten, gah så spännande!

För övrigt är det ganska deprimerande väder här. Vi har ju tidigare fått vårkänslor då det har varit varmt och härligt men nu är det bara kallt och snöar. Kan det aldrig sluta? Jag vill ha vår!

Det är så himla konstigt när jag pratar med min släkt om vädret här, jag vet inte om min släkt är oerhört dåliga på geografi eller vad det är. Men på något sätt så har de fått för sig att jag har flyttat så långt söderut så att jag inte skulle ha någon vinter. Frågor jag har fått: "Har ni vinter där nere?", "Inte har ni väl någon snö därnere?", "Ni har väl barmark mest hela vintern?" och då jag berättar att vi har snö får jag dessa frågor: "Blir det kaos efter vägarna?", "Kan folk köra bil när det är snö?" osv. HALLÅ!!! Jag bor faktiskt fortfarande i norrland, ni som är osäkra på vart jag bor kan ju alltid googla det eller nåt. Jisses! Jag vill bara klargöra en sak: JA, VI HAR VINTER HÄR OCH VI HAR SNÖ HÄR. JA, MAN KAN ÅKA SKOTER OCH SKIDOR HÄR. Ni kan ju exempelvis googla på Järvsö som ligger ungefär tio minuter från Ljusdal som har en hel del skidturister på vintrarna. Tyvärr är det väl dock ett vanligt fenomen, när jag själv bodde i Arvidsjaur tillhörde jag också dem som ansåg att norrland slutar ungefär vid norrbottens läns södra gräns (ja, man får liksom lära sig att det är så). Redan när jag flyttade till Umeå var det endel i Arvidsjaur som var tveksamma till om jag fortfarande bodde i norrland (och då ska vi inte ens prata om när jag bodde i Östersund), men vi kan nog alla vara överens om att västerbottens län (och jämtlands län) utan tvekan tillhör norrland.

Jaja, de tycker i alla fall att det är väldigt roligt på jobbet när jag berättar om frågorna jag får från min släkt angående vädret/klimatet här. Så ni bjuder oss i alla fall på ett gott skratt vid fikabordet. Men snälla, vi kan väl lämna den där diskussionen nu. Låt mig klargöra en sak: vi har vinter och snö här, punkt slut.


Händelserik vecka

Diverse möten är inbokad i veckan, både på jobbet och "privat". De privata består i föräldrasamtal på torsdag och ultraljud på fredag. Det ska bli så spännande att få höra vad förskolepersonalen har att säga om Liam, jag förutsätter att det är mestadels positiva saker som vi kommer att få höra. Skulle det vara några problem förutsätter jag att de talar om det oavsett om det är föräldrasamtal eller inte. Nu känner vi att vi har så bra kontakt med dem så jag förväntar mig inga stora nyheter, men det ska ändå bli spännande! Sedan fredag, den stora dagen! Då får vi äntligen äntligen se lilla pyret i magen. Oj vad spännande det blir. Efter ultraljudet ska vi berätta för Liam att han ska bli storebror. Vi har väntat med att berätta, främst eftersom jag är så nojig över att allt inte skulle vara bra. Men på fredag ska vi berätta och det ska bli så kul! Jag tror absolut att han skulle kunna ta till sig nyheten tidigare men det har helt enkelt känts rätt för oss att vänta tills efter ultraljudet.

I helgen planerar vi en resa till Hudiksvall. Vi har tänkt gå och se "Män som hatar kvinnor" på bio på lördagen och en väldigt god vän till mig som bor i Hudik ska vara barnvakt. Måste dock försäkra mig om att bion faktiskt går på lördag, det har jag inte gjort än. :-) Här i Ljusdal visas den för sista gången imorgon och det är lite trixigare med barnvakt på en vardag...

Ebba

Så här söt är lilla Ebba som jag är stolt faster till!



Faster

Igår blev jag faster till en liten Ebba som tittade ut på den beräknade dagen. Hon vägde 3640 g och var 51 cm lång. När de kom in till Sunderbyn hade min moster just börjat kvällspasset så det var hon som förlöste dem. Allt hade gått snabbt och bra antar jag (har inte hört något annat). Vi har fått se en mobil-bild på underverket och hon är lik sin pappa. Hm, är det bara jag som inbillar mig, men är inte de flesta nyfödda lik sin pappa?

Jag tycker att de har valt ett utomordentligt fint namn till flickan, det var ett namn som jag och Janne funderade starkt på om vi får en flicka så nu blir det antagligen lättare för oss då vi kan stryka ett namn från vår lista. Om det nu inte är så att det verkligen verkligen tittar ut en liten Ebba även för oss, man vet ju aldrig... :-)

Stort grattis till de nyblivna föräldrarna!

Babyboom

Det slog mig häromdan att 2009 blir ett riktigt babyboom år. Snart kommer jag att bli faster till en liten parvel, när vet jag inte riktigt men det är beräknat till idag. Jag kan bli faster när som helst, Liam kan få sin tredje kusin när som helst! Vi hoppas att min brors barn väljer att titta ut snart, det är så spännande!

Liam kommer även att få en liten kusin i november, det blir alltså hans fjärde kusin. Det känns så himla kul att kusinerna kommer så tätt, att de blir jämngamla. Tänk vad roligt de kommer att ha när de blir lite äldre och träffas, det känns så himla kul! Vi märker redan nu vilket utbyte Liam och Ludvig (Liams äldsta kusin som är 10 månader yngre än Liam) har av varandra och det kommer antagligen att bli ännu roligare för dem att träffas när de blir lite äldre. Att Ludvig nu ska få ett syskon tre månader efter att vårat lilla barn är beräknat att komma är ju bara hur roligt som helst!

Förutom det här vet jag att det är en del i våran föräldragrupp i Östersund som ska ha sitt andra barn. Frisören som jag klippte mig hos igår ska ha barn under valborgshelgen, hon berättade dessutom att nästan alla hennes kompisar och kompisars kompisar ska ha barn under året. Vi pratade graviditet, förlossning och namn under hela frisörbesöket igår. Kul! Jag ser magar överallt på stan och små bebisar som inte kan vara många dagar gamla...

Okej jag överdriver antagligen. När man är gravid själv så lägger man märke till alla andra som också gravida. Och jag tycker att det är jättekul, det är så mysigt att se alla magar och alla bebisar. Fast det allra roligaste är ju när bebisarna och magarna är i ens absoluta närhet. Åh vad jag ser fram emot att få träffa våran lilla bebis och Liams nya kusiner! Jag känner på mig att detta år kommer att bli ett kanonår!

Umeå

Igår vinkade jag hej då till mina favoritkillar och åkte iväg med bussen till Umeå. Drygt fem timmar senare var jag framme. I morse infann jag mig hos frisören klockan nio för att bli riktigt ompysslad. Hon var jätteduktig och jag blev riktigt nöjd. Håret känns så fräscht och fint! Därefter har det varit en hel dag på stan, och då menar jag en hel dag. Vi kom hem någon gång mellan sex och sju, vi åt nämligen middag på stan. Jag har shoppat en hel del, bla en ny bh, en väst, en mammatröja, en mammaklänning samt lite smink och smycken. En riktigt bra dag har det varit! Ikväll har vi sett Grey's anatomy (och jag grät som vanligt) och njutit av grönt te med vita rosor (köpt på stan idag). Imorgon tar vi dagen som den kommer, men på kvällen är i alla fall ett biobesök inplanerat (En shopaholics bekännelser). Jag har hunnit prata med killarna där hemma ikväll. Liam babblade på en massa i telefonen och sa klokt att mamma är hos moster och ska köpa kläder till Liam, jag har nämligen berättat att han ska få en ny pyjamas. Han berättade också att de hade ätit pannkaka idag och det är ju hans absoluta favorit. De har det nog bra hemma, men jag saknar dem. Otroligt vad man kan sakna snabbt även om man på ett sätt tycker att det är skönt att åka iväg och få egentid. Men de är ju de mest värdefulla jag har, de är mitt liv. Tänk vad livet skulle vara tomt utan dem! Jag älskar er Janne och Liam!

Tidig helg

Det är tisdag och klockan fyra idag tog jag helg. Skönt. Imorgon ska jag vara hemma och mysa med Liam (förskolan är stängd) innan jag åker iväg till Umeå vid halv fem. Det ska verkligen bli kul!

Igår hade jag kvällsmöte på jobbet, samrådsmöte för fastighetsägare som berörs av den detaljplan jag håller på att ta fram. Imorse när jag läste artikeln som lokaltidningen hade skrivit kring mötet fick Liam se mig i tidningen. "MIN mamma, mamma, titta mamma, MIN mamma". Helt exalterad var han. Jag förklarade "Mamma var ju på möte igår". Då pekade han på bilden "Min mamma på möte, MIN mamma". Han skulle titta på bilden hur länge som helst. Sötnos. Han är mitt största fan. :-) Imorse fick jag sedan redovisa planen för kommunstyrelsens arbetsutskott, många frågor hade de och jag fick förklara och argumentera. De hade avsatt 15 minuter till mitt ärendet, men det tog närmare 35-40 minuter innan de hade bestämt sig hur de skulle yttra sig. Jag undrar hur länge ärendet tar i kommunstyrelsens sammanträde... Det är dock hur roligt som helst! Förut gillade jag inte alls att prata inför folk men nu är jag så himla van, jag tycker det är kul! Det är liksom något helt annat att föredra ärenden i sitt jobb än att redovisa ett skolarbete i skolan. Mitt jobb är så himla kul och utvecklande! Det ger så otroligt mycket, jag lär mig så mycket hela tiden! Tänk om alla kunde få känna sig så nöjd över sitt jobb som jag gör över mitt. Tänk om alla skulle trivas så bra på sitt jobb som jag gör. Jag är lycklig lottad helt enkelt!

Lilla pyret i min mage har börjat göra sig till känna mer och mer den senaste tiden. Då och då känner jag hur det buffar till i magen, fast än så länge känns det inte utanpå. Jag längtar tills Janne får börja känna. Nästa fredag är det äntligen ultraljud så då får vi i alla fall se liten. Jag längtar!

Nä, nu tror jag att jag ska sjunka ner i soffan ett tag. Jag borde börja packa ikväll, men jag känner mig så himla trött så jag förstår inte hur jag ska orka hålla mig vaken. Blir nog en tidig kväll ikväll...


Vårkänslor

Dagens väder bjöd på riktiga vårkänslor. På förmiddagen tog vi en promenad in till centrum för att lämna tillbaka ett par handskar som vi köpte till Liam för någon vecka sedan. Fodret i ena handsken var vridet och det var omöjligt att fixa till det. Tyvärr hittade vi inga nya handskar, men han har ju fodrade galonvantar som passar perfekt nu när det är så varm och skönt ute. På eftermiddagen var vi ute och lekte på våran uteplats på baksidan, vi tog ut pallar och satt i solen medan Liam lekte med vatten som rann ur stuprännan. Det blev en riktig prövning för hans overall och kängor då han satt mitt i en vattenpöl, jag tänkte för mig själv "undrar hur blöt han är när vi går in?" men han var faktiskt helt torr! Vi hann även gunga och åka rutschkana innan vi gick in för att äta. Helt underbar dag har det varit! Under kvällen har jag gått igenom en del kort på datorn, planerar att skicka iväg en massa kort på framkallning snart...

Snart ska vi äta paj och dricka te till melodifestivalen. Vi är riktiga pajälskare och kvällens paj är en hallon, blåbär och kokospaj med smultäcke. *mums* Till det blir det glass och/eller marsansås samt en tekanna. *mums igen*

Innan melodifestivalen börjar hinner jag bjuda på några kort:


   
Liam älskar vindruvor, han vet ännu inte vad godis är utan vindruvor (och frukt) är hans godis.


   
Det är kul att leka med vatten! Visst är han söt i mössan som mormor stickat?


Magbild vecka 16 (15+5). Vad tycker ni, syns det att jag är gravid?

Med dator igen

Nu äntligen har vi fått tillbaka våran dator. Jag har ingen lust att gå in på hela den karusell som har varit med datorn den senaste tiden för då blir jag bara på dåligt humör, det viktigaste är att vi äntligen har en dator igen!

Vi har så sjukt mycket kort på kameran eftersom vi inte har kunnat tömma den på länge så just nu sitter jag och försöker få någon ordning på alla kort. Jag måste ta och skicka iväg en stor beställning på framkallning snart, jag ligger efter i fotoalbumet så det bara sjunger om det...

Här får ni i alla fall några kort, det har varit torka på kort i denna blogg tillräckligt länge nu.

  
Före klippningen...


Efter klippningen...

Planer för nästa vecka

Tack för alla gratulationer! Resan vi har framför oss fram till augusti känns så spännande för att inte tala om resan som börjar i och med att liten kommer ut till oss. Nästa hållpunkt är i alla fall ultraljudet som är den 27 mars, jag är lite nojig över att det ska visa sig vara något fel samtidigt som jag är förväntansfull och pirrig. Känslan kan nog bara förstås av de som varit i samma situation; man är ju alltid orolig över ens barn, även när de ligger i magen.

Nu är det redan onsdag. Ofattbart. Nästa vecka blir en riktigt kort vecka för mig. Liams förskola är stängd på onsdag så då har jag tagit föräldraledigt för att vara med honom hela dagen. På kvällen åker jag sedan till Umeå för att spendera helgen med min syster. Blir kul att få vara med Liam hela onsdagen då jag sedan kommer att vara ifrån honom i flera dagar.

Nu ska jag bara försöka hålla mig frisk, Janne ligger nämligen hemma (varit hemma hela veckan) i en ordentlig förkylning. Jag hoppas att jag och Liam ska få slippa, fast vi har ju just varit sjuka så det kanske är vi som har smittat Janne...

Surprise!

Nä, nu tror jag allt att det har blivit dags att avslöja våran lilla "hemlis". Våra närmaste har redan fått veta samt mina kollegor så nu är det väl dags att avslöja för er andra. För er som inte redan vet så ska Liam, om allt går som planerat, bli storebror i slutet av augusti. Den lilla krabaten är beräknad att komma till oss den 30 augusti så jag är alltså i vecka 16 nu. Tiden har gått så otroligt snabbt och magen har vuxit så mycket att det är omöjligt att dölja det. Det känns verkligen jättespännande och pirrigt. Jag har börjat känna en del rörelser i magen, inga sparkar utan snarare att det "fladdrar" eller killar till och det måste vara liten som gör sig påmind. Om två och en halv vecka är det dags för ultraljud som vi verkligen ser fram emot. Då får vi se lilla pyret som bor i min mage!

Jag har mått ganska dåligt, från och till, fram till vecka 13 (speciellt mellan vecka 10 och 13, då mådde jag verkligen pyton) men nu mår jag bra. Jag känner mig dock lite tröttare än vanligt samt att humöret inte riktigt är som det ska, vilket Janne (och tyvärr Liam) har fått erfara. Jag har inte samma tålamod som förut utan kan bli arg utan direkt anledning och det är inte så kul. Jag gör mitt bästa för att hålla band på humöret och ofta är det bästa att helt enkelt dra sig undan ett tag tills det går över...

Nu håller vi tummarna för att allt ska gå bra, att graviditeten och förlossningen går bra och att barnet är friskt och mår bra. Utifrån mina upplevelser med min tidigare graviditet och förlossning så ser jag mer fram emot förlossningen än själva graviditeten. Men mest av allt ser jag så klart fram emot att bli fyra i familjen! :-)

Nu är det klippt!

I måndags (eller om det var tisdags) så bestämde vi oss för att klippa Liam. Efter en del överläggning beslutade vi oss för att ta fram Jannes klippapparat (vet inte vad sådana apparater kallas för) och klippa med den. Vi ställde in längden på det längsta för att det inte skulle bli för kort och stickigt. Mamma och Janne underhöll Liam medan jag skyndade mig med apparaten så fort jag bara kunde och det gick faktiskt bra! Han blev så himla söt och passar så otroligt bra i kort hår. Det som är så bra med maskin är att det blir jämnlångt över hela håret (nåja, någorlunda i alla fall) samt att det inte alls blev stubbigt med den längsta inställningen. Jag tycker att det är absolut finast med kort hår på killar, utan lång lugg som skymmer hela pannan. Liams lugg gick ner över ögonen tidigare men nu ser han så välklippt och fin ut och man ser hela hans fina ansikte. Vi är riktigt nöjda, och det är Liam också som stod och speglade sig i hallspegeln stora delar av kvällen. :-) Det blir spännande att höra vad de säger på förskolan på måndag, om de känner igen honom.

Appropå förskola så har Liam varit hemma med sin mormor hela veckan (förutom måndag). Det känns bra att de får lite tid med varandra, det är ju så sällan de ses. Mamma tycker att han har varit så snäll och go hela veckan och att han är en riktig pratkvarn. :-) Fast jag var tydligen rätt duktig på att prata jag med när jag var liten (det är jag fortfarande i rätt sällskap).  Tyvärr åker mamma hem med nattåget ikväll, det har varit så skönt att ha henne här och bli lite ompysslad. Hon har lagat mat varje dag och tagit hand om hushållet vilket har gjort att vi har kunnat koppla av och ta det lugnt efter jobbet. Det behövdes verkligen!

För övrigt är bussbiljetterna till Umeå bokade. På onsdag vecka 12 bär det iväg för en riktig lyxhelg tillsammans med min syster. Idag ringde jag och bokade tid hos en frisör i Umeå, både klippning och färgning ska jag unna mig. Åh vad jag längtar, jag kommer att sakna mina grabbar otroligt mycket men oj vad kul jag ska ha!

Till veckan ska jag försöka lägga upp något kort på vår nyklippta kille. Kanske en före och efter bild. :-)

Att låna ut saker

I lördags var det kalas hos oss så det stod härliga till. Tyvärr fick ena familjen stanna hemma pga sjukdom, men till Liams stora lycka kom Juni över med hela familjen och Liam och Juni kan verkligen busa för flera barn. Liam hamnade i ett stort dilemma eftersom han vill ju så gärna leka med Juni och gillar att hon hälsar på, samtidigt tycker han att det är så himla jobbigt att låna ut sina saker. Vi såg hur jobbigt han hade det med detta och det blev speciellt tydligt när Juni blev ledsen över att hon inte fick leka med något och gick och satte sig vid bokhyllan. Då blev ju Liam ledsen och skulle trösta henne. Han vill inte att hon ska vara ledsen, han vill så gärna att hon ska leka med honom, men helst inte leka med hans leksaker vilket är lite svårt när de är hemma hos oss.

Det här med att inte låna ut saker verkar vara något som de flesta barn går igenom mer eller mindre, vad beror det på? Eller har jag kanske helt fel? Jag minns när vi just hade flyttat hit, då var Juni väldigt rädd om sina saker och Liam fick inte röra något. Nu är det helt tvärt om, Juni lånar gärna ut sina saker men Liam vill inte låna ut sina saker. Rör hon någon leksak som är hans utbrister han med hög bestämd röst "MIN" och tar det ur händerna på henne. Detta betyder naturligtvis inte att det är så för alla barn, eller ens för de flesta barn, men jag tycker mig ha hört att många andra föräldrar har upplevt dessa perioder hos sina barn.

Kalaset blev i alla fall lyckat. Liam busade runt som en liten vilde. Junis pappa utbrast: "och vi som tycker att Juni är vild". Ja, då har han minsann inte sett Liam i busartagen. Haha. Liam var helt svettig och slut när de gick hem, det tar på krafterna att fylla år.

________________________

I helgen har vi för övrigt kontaterat att Liam är i desperat behov av ett besök hos frisören. Hans hår har blivit jättelångt och står åt alla håll och kanter. När han var mindre klippte jag håret i nacken men nu är det så långt överallt. Jag vet inte hur jag ska klippa det eller ens hur jag ska få honom att sitta still (jag vill ju inte klippa luggen rakt av och sedan rakt av i nacken så att det blir page, jag vill att hela håret ska vara kort och uppklippt). Ska jag försöka mig på något själv eller ska vi ta honom till frisören? Hur kommer det att gå om vi tar honom till frisören, kommer han att sitta still så de får en chans att klippa honom?

Jag kan även passa på att berätta att Liam numera räknar till 14 (sedan mitten av förra veckan). Jisses vad han gillar att räkna. Igår hörde vi hur han satt och räknade i sitt rum så vi smög oss fram för att kika vad han höll på med. Då satt han på mattan och radade upp sina elefanter (han har en påse med elefanter som vi använder när vi sjunger "en elefant balanserade", han plockar fram en elefant åt gången och ställer på snöret som ska vara spindeltråden -han har älskat det sedan har var riktigt liten) samtidigt som han räknade dem. Han var helt inne i räkningen och det var så roligt att se. Han räknar tuggor vid matbordet, han räknar pusselbitar, han räknar sina gosedjur, han räknar böcker... Ja, han räknar det mesta! Det är helt enkelt väldigt roligt att räkna. :-)